Pripreme

FOTO | Posjetili smo tržnicu - prodaju se i već obojana jaja

Posjetili smo mostarsku tržnicu koja je u petak bila prepuna.
Gospodarstvo / Novac | 29. 03. 2024. u 10:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Veliki petak u jutarnjim satima prošetali smo mostarskom tržnicom gdje dinamična i užrubana atmosfera odaje skori dolazak najvećeg katoličkog blagdana Uskrsa. 

Pogled su privlačila već pripremljena obojana jaja. Od šljokica, kristala, pa do jaja obojanih u bojama samo s naljepnicama, bez ijednog voskom našaranog jajeta.

Foto: Bljesak.info / Obojana uskrsna jaja

Možda je pravo pitanje je li nam život toliko ubrzan da ne stignem obojati ni pisanice pred ovaj blagdan, ili da su financijske prilike takve da se ovaj proces ne isplati, pogotovo starijima i samcima.

Cijena obojanog jajeta po komadu je jedna marka. Na tržnici se mogu naći jaja koke Firaunke, a dva komada prodaju se po cijeni od 15 KM.

Na tržišti su i velika guščja i pačja jaja, po cijeni od pet maraka po komadu.

Foto: Bljesak.info / Čuščja, pačja i jaja od koke Firaunke

Obična kokošja jaja koštaju u prosjeku oko 15 KM tabla, sa 30 komada, ovisno od njihove veličine. Na upite jesu li domaća, trgovci bi zagonetno klimnuli glavom i kupcima ostavili na procjenu.

Boje za jaja, korpice, maleni ukrasni pilići i paketići listića crvenog luka za bojanje jaja nalaze se po stolovima diljem tržnice, a cijena lukovice je na tržnici 1KM.

Foto: Bljesak.info / Lukovica za bojanje jaja

Iako se nisu svi obradovali objektivu našeg fotoreportera, raspoloženje se nije dalo pokvariti. Dok smo išli prema ribarnici zaustavljali bi nas na štandovima pokazujući, kako kažu, domaće i svježe ubrane vezice blitve čiji kilogram košta 5 maraka, vezica mladog luka je 1 KM, a rotkvica tri.

Naišli smo na štand na kojem se prodaje domaći limun i naranča, što nam prodavač demonstrira grebući koricu da pomirišemo, uz savjete kako koricu limuna i naranče iskoristiti za kolače i zamrznuti ih nakon cijeđenja.

Foto: Bljesak.info / Domaći limun i naranče

Kao i obično u ribarnici je na Veliki petak uvijek gužva, a kako bi pazarili najbolju ribu i namirnice za njenu pripremu, sugrađanima nije problem čekati u redu i više od pola sata.

Foto: Bljesak.info / Odojak na ramenu mesara

No iako je danas strogi post, za blagdanski stol se već priprema i odojak koji je na ramenima mesara ''prošetao pored nas'', a kao i inače nudi se sušeno meso u prosjeku špek po cijeni od 18 maraka po kilogramu, a pečenica od 24 marke.

Foto: Bljesak.info / Svježa riba u ribarnici
Kopirati
Drag cursor here to close