Centralna banka

Fiskalni suficit BiH u 2019. godini manji za 65 milijuna KM

Tekući su rashodi u 2019. godini iznosili oko 13,3 milijarde KM i rasli su po godišnjoj stopi od 4,7%, što je praćeno porastom konsolidiranih tekućih prihoda
Gospodarstvo / Novac | 29. 07. 2020. u 12:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Konsolidirani fiskalni suficit u 2019. godini, na razini cijele BiH, iznosi 672 milijuna KM, odnosno oko 1,9% bruto domaćega proizvoda (BDP), pokazuju redoviti godišnji statistički podatci o vladinim financijama koje je objavila Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH), a obuhvaćaju proračune na svim razinama vlasti, sve izvanproračunske fondove u BiH i direkcije za ceste.

U odnosu na 2018. godinu fiskalni suficit smanjen je za 65 milijuna KM, ali je fiskalna pozicija i dalje bila vrlo stabilna i odražavala je dobro upravljanje javnim financijama, priopćeno je u srijedu iz Centralne banke.

Tekući su rashodi u 2019. godini iznosili oko 13,3 milijarde KM i rasli su po godišnjoj stopi od 4,7%, što je praćeno porastom konsolidiranih tekućih prihoda po sličnoj godišnjoj stopi od 4,4% koji su u 2019. godini iznosili 15,0 milijardi KM.

Od ukupnih rashoda, najveći udio od 39% odnosi se na socijalna davanja, zatim na plaće uposlenih 28%, a potom na nabavu roba i usluga 19%. Ukupna kamatna plaćanja iznosila su 241 milijun KM i praktično su ostala na istoj razini kao u 2018. godini. Tekući rashodi ne uključuju rashode koji se odnose na projekte financirane stranim donacijama.

U sferi javnih investicija zabilježeno je značajno povećanje od 13% u odnosu na 2018. godinu, i one su dostigle iznos od milijardu KM, što je najviši iznos u posljednjih pet godina.

CBBiH, u sklopu svojih statističkih aktivnosti i kroz suradnju sa više od 50 izvještajnih jedinica na svim razinama vlasti, proizvodi statistiku sukladno standardima Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF) o konsolidiranim vladinim financijama u BiH.

Ova se izvješća, tvrde, dostavljaju međunarodnim institucijama koje ih koriste za ocjenu ukupne fiskalne pozicije zemlje. Uz to, odnedavno se uvodi slična statistika temeljena na EU standardima (ESA2010 i EDP), a čija izvješća nadgleda i ocjenjuje Eurostat, priopćeno je iz Centralne banke.

Kopirati
Drag cursor here to close