Izetbegović rekao da ne treba kredita

Federacija se opet zadužuje

Federacija BiH će sredstva na kreditnom osnovu prenijeti na JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar, koje je krajnji korisnik i dužnik, a na ovaj način je omogućena izgradnja izgraditi novih 40 kilometara autoputa na Koridoru Vc.
Gospodarstvo / Novac | 26. 04. 2018. u 13:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada FBiH donijela je danas nekoliko odluka kojima prihvaća zaduženje Federacije BiH kod međunarodnih financijskih institucija za financiranje projekata na Koridoru Vc.

''Prihvaćanjem odluke po Kreditnom sporazumu između Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj i BiH bit će osigurana sredstva od oko 36 milijuna eura za realizaciju Projekta Nemila - Donja Gračanica. Po Ugovoru o financiranju između Europske investicijske banke i Bosne i Hercegovine osiguravaju se sredstva od 100.000.000 eura za realizaciju projekta Mostar-Jug, a za projekt Zenica-Sjever sredstva u 50.000.000 eura. Po Sporazumu o zajmu između Bosne i Hercegovine i OPEC Fonda za međunarodni razvoj osigurava se 27.150.000 dolara za poddionicu Nemila - Donja Gračanica (Zenica-Sjever - Komponenta A), a za poddionicu Nemila - Donja Gračanica (Zenica-Sjever - Komponenta B) 24.300.000 eura'', navele ja Vlada Federacije.

Federacija BiH će sredstva na kreditnom osnovu prenijeti na JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar, koje je krajnji korisnik i dužnik, a na ovaj način je omogućena izgradnja izgraditi novih 40 kilometara autoputa na Koridoru Vc.

Podsjećamo, predsjedatelj Predsjedništva BiH i čelnik SDA Bakir Izetbegović tijekom obraćanja sudionicima i gostima Sarajevo Business Foruma u Sarajevu rekao je kako su ''svi važni fondovi su stabilni''.

''I državna razina i Federacija BiH mogu funkcionirati bez zaduživanja kod MMF-a'', rekao je.

Inače, na sjednici u Sarajevu Vlada Federacije BiH je utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Proračuna FBiH za 2018. godinu, kojim će neutrošena sredstva iz 2017. godine od 107 milijuna KM, namijenjena za izgradnju autocesta i brzih cesta na razdjelu Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, biti planirana za 2018. godinu na isti način i s istom namjenom.

Izmijenjeni i dopunjeni Proračun Federacije BiH za 2018. godinu iznosi 2.989.661.837 KM, što je za 107,0 milijuna KM ili četiri posto više u odnosu na Proračun Federacije BiH za 2018. godinu.

''Bitno je istaknuti da je Bosna i Hercegovina ispunila sve uvjete iz matrice politika u okviru DPL projekta sa Svjetskom bankom, te su doznačena sredstava, pri čemu je Federaciji BiH pripalo i uplaćeno 87.207.037 KM. Također, kako su ispunjene prethodne mjere iz Pisma namjere proširenog aranžmana s MMF-om, Federalnom proračunu je doznačeno 97.214.772,02 KM'', navela je Vlada Federacije.

Na temelju ovih pokazatelja, Federalno ministarstvo financija je izmijenilo strukturu financiranja Proračuna Federacije BiH za 2018. godinu tako se odustalo od planirane prodaje potraživanja u iznosu od 60 milijuna KM, te je smanjena planirana emisija obveznica za 124 milijuna KM.

Kopirati
Drag cursor here to close