VIDEO | Stručnjaci predviđaju

Evo što za BiH znači šesti paket sankcija Rusiji

"To ćemo mi samo imati probleme, tu EU brani korištenje cjevovoda, mi ćemo imati velike posljedice, nitko nas nije ni pitao ništa, ne možemo sad se prebaciti na druga tržišta", kazao je Dodik.
Gospodarstvo / Novac | 06. 05. 2022. u 08:12 Bljesak.info
Kako se odražava poskupljenje nafte u svijetu na BiH

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prijedlog Europske komisije za šesti paket sankcija Rusiji i uvozu nafte iz te zemlje negativno će se odraziti ne samo na Europsku uniju već i u velikoj mjeri na Bosnu i Hercegovinu.

Naftu nabavljamo iz Srbije, Hrvatske, dijelom iz Slovenije i Mađarske, ali sva nafta dolazi uglavnom iz Rusije. Kada se embargo uvede, ono što nas sigurno čeka, je novo poskupljenje.

Stručnjaci predviđaju da bi u najgorem scenariju cijena nafte po litri bila skuplja od 3 i pol marke.

Bez alternative 

BiH nema alternativnih mogućnosti za uvoz nafte i osim postojećih, a to je iz Pančeva u Srbiji, Rijeke, Siska i Ploča u Hrvatskoj te dio preko Slovenije i Mađarske. Sva nafta koja uvozimo dolazi iz Rusije. U Vanjskotrgovinskoj komori BiH kažu da razloga za brigu nema, bar što se tiče osiguravanja naftom našeg tržišta u idućem periodu.

"Naši dobavljači imaju dovoljne količine nafte i transportno smo osposobljeni,pa recimo nafta može iz luke Kopar stići do Crne Gore, imamo terminal u luci Ploče, tu neće sigurno biti problema,međutim, nafte će biti, ali cijene će joj biti definitivno veće", kazao je predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić.

"To ćemo mi samo imati probleme, tu EU brani korištenje cjevovoda, mi ćemo imati velike posljedice, nitko nas nije ni pitao ništa, ne možemo sad se prebaciti na druga tržišta. To ne mogu ni jači od nas tako lako. Mada imamo korektan odnos s naftnim kompanijama", naglasio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

3,5 KM 

Iako će se problemi s osiguravanjem nekako i riješiti, scenarij koji nas čeka svakako je povećanje cijena nafte. Blaži rast smatraju stručnjaci bit će u slučaju samo ako Europska unija izuzme zemlje poput Mađarske, Češke, Slovačke iz ovog embarga, jer su visoko zavisne o ruskoj nafti.

"Nisu dobre projekcije za BiH ako se izuzeća ne uvedu jer onda možemo očekivati i cijenu goriva preko 3,5 KM, a u slučaju da izuzeća budu uvedena mislim da će ta cijena ipak biti maksimalna do 3,5 KM po litri goriva. To je neka realna prognoza za neki naredni kratki period", kazao je stručnjak za energetiku Almir Bečarević.

Cijena nafte u BiH formira se slobodno u skladu s cijenama na svjetskom tržištu. Treba reći da se entitetskim ministarstvima dostavljaju samo informacije o promjenama cijena bez mogućnosti povratne reakcije na njihovu korekciju.

Za sada je u RS na snazi ograničenje marže na naftu, ali ni to ne znači puno. Cijena dizela od jutros je na pojedinim pumpama već 3.19 KM, dok je i u Federaciji BiH korigirana naviše.

Kopirati
Drag cursor here to close