Kontroliraju sve

Europski parlament želi oligarsima oduzeti moć

Dio zastupnika smatra da su pojedine vlade dobro povezane s oligarhijskim strukturama.
Gospodarstvo / Novac | 24. 03. 2022. u 07:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski zastupnici, nakon uvođenja sankcija ruskim oligarsima, poručili su na sjednici u srijedu da žele stati na kraj i oligarsima iz drugih zemalja koji zloupotrebljavaju europski novac radi privatnih interesa.

Na raspravi o višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje od 2021.-2027., u fokusu europarlamentaraca bila je borba protiv oligarha, koji su često povezani s rasprostranjenom korupcijom, te kontrolom nad medijima i pravosudnim sustavom.

Razne financijske malverzacije godišnje 'progutaju' više desetaka milijuna eura iz EU fondova. Kako bi ograničila ekonomsku moć oligarhijskih struktura, izvjestiteljica Monika Hohlmeier Europske pučke stranke predložila je ograničenje ukupnog iznosa koji jedna osoba ili poduzeće može dobiti iz sredstava EU-a.

''U ovom trenutku ne postoji gornja granica za gospodarske aktere, za nju smo se zalagali na Odboru za proračunski nadzor. Želimo podijeliti novac što širem krugu ljudi, porezni obveznici moraju znati tko stoji iza pojedinih poduzeća i u što se ulaže njihov novac'', rekla je Hohlmeier.

U Izvješću Europskog parlamenta predlažu se gornje granice od petsto tisuća i milijuna eura po fizičkoj osobi, barem kada su u pitanju poticaji u sklopi Zajedničke poljoprivredne politike.

Povjerenik Europske komisije za proračun Johannes Hahn pozvao je na financijsko i kadrovsko ulaganje u europske institucije koje se bave otkrivanjem prijevara i sukoba interesa kao što su OLAF – Europski ured za borbu protiv prijevara i EPPO – Ured europskog javnog tužitelja.

''EPPO je važno postignuće jer štiti proračun od kaznenih djela. Moramo imati jasnu i pouzdanu informaciju o konačnim primateljima europskih sredstava. Premda nikada nećemo doći do toga da nema grešaka, moramo težiti prema nultoj stopi tolerancije na prevaru'', rekao je.

Dok Hohlmeier smatra da se EU mora osloniti na suradnju s nacionalnim tijelima ako želi zaustaviti koncentraciju moći, povjerenik Hahn dodaje da neke vlade odbijaju takvu suradnju pozivajući se na zaštitu podataka.

Dio zastupnika smatra da su pojedine vlade dobro povezane s oligarhijskim strukturama. Daniel Freund iz kluba zelenih kazao je da je mnogima asocijacija na riječ oligarh bio Roman Abramovič, vlasnik nogometnog kluba Chelsea, ali da i EU ima svoje oligarhe.

''Viktor Orban si gradi stadion pred kućom, a njegov ministar vanjskih poslova se vozi luksuznom jahtom. Mi našim novcem financiramo one koji uopće ne poštuju europske vrijednosti'', kaže Freund, prenosi Hina.

Elzbieta Rafalska iz redova konzervativaca i reformista upozorila je na sve veći broj natječaja o javnoj nabavi sa samo jednim ponuditeljem. ''U nekim državama članicama nacionalne vlade i drugi politički čelnici dio su oligarhijskog sustava koji na taj način iskorištavaju europski novac za vlastite interese.''

Zastupnica liberala Ramona Strugariu dodala je da je u 2020.godini putem prijevara izgubljeno najmanje 50 milijuna eura, stoga također podupire jačanje OLAF-a. ''No, ovdje ne govorim samo o novcu, nego i o vezi oligarha s medijima koje služe za prikrivanje sukoba interesa i nepotizma'', naglasila je.

Zastupnik socijaldemokrata Sandor Ronai tvrdi da se EU bez obzira na ratna zbivanja na istoku kontinenta i ekonomsku situaciju ne smije odreći svojih vrijednosti. ''Trebamo napraviti sve što je u našoj moći da zaustavimo politički utjecaj oligarha koji služe interesima (ruskog predsjednika Vladimira) Putina'', kazao je.

Kopirati
Drag cursor here to close