Nacrt liste

Europska unija dodala Saudijsku Arabiju na crnu listu

Neovisno od dodatne štete po reputaciju Saudijske Arabije, uključenje na listu komplicirat će njene financijske odnose s Europskom unijom.
Gospodarstvo / Novac | 26. 01. 2019. u 05:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Supplied / Saudijska Arabija

Europska komisija dodala je Saudijsku Arabiju u nacrt liste zemalja koje predstavljaju opasnost za EU, zbog labave kontrole ''financiranja terorizma'' i ''pranja novca'', tvrde izvori Reutersa.

Ovo je još jedna udarac Saudijskoj Arabiji, koja je pod međunarodnim pritiskom zbog brutalnog ubistva novinara Washington Posta Jamala Khashoggija, prenosi Al Jazeera Balkans.

Na listi Europske unije nalazi se 16 zemalja, među kojima su Iran, Irak, Sirija, Afganistan i Sjeverna Koreja, a ona se bazira na kriterijima koje koristi globalno tijelo sačinjeno od bogatih nacija (FATF), koje se bori protiv pranja novca i financiranja terotizma.

Ovaj tjedan , lista je osvježena, prema novim kriterijima koje je 2017. počela uvoditi komisija Europske unije.

Saudijska Arabija jedna je od novih država na listi, čiji je sadržaj još uvijek povjerljiv, tvrde neimenovani izvori iz EU i  Saudijske Arabije.

Drugi dužnosnik Europske unije tvrdi da će na konačnu listu biti dodano još nekoliko zemalja, ali nije išao u detalje, pošto je informacija još uvijek povjerljiva i podložna izmjenama.

O njoj se, prije usvajanja, sljedeći tjedan treba izjasniti 28 članica Evropske unije.  

Neovisno od dodatne štete po reputaciju Saudijske Arabije, uključenje na listu komplicirat će njene financijske odnose s Europskom unijom.

Prema EU-u, država se stavlja na crnu listu ako ima ''strateške nedostatke u borbi protiv pranja novca i suzbijanju financiranja terorističkih režima koji predstavljaju značajnu prijetnju financijskom sustavu Unije.

Novi kriteriji kažu da se države mogu staviti na crnu listi i ako ne osiguravaju dovoljno informacija o vlasništvu kompanija, ili se njihovi zakoni o prijavi sumnjivih transakcija i nazdoru financijskih klijenata smatraju previše labavim.

Saudijska Arabija u rujnu nije uspjela dobiti puno članstvo u FATF-u jer nije učinila dovoljno u borbi protiv pranja novca i financiranja terorizma.

Tada je ocijenjeno da Rijad nije dovoljno dobro istražio i procesuirao pojedince koji su bili umiješani u značajne aktivnosti po pitanju pranja novca.

Kopirati
Drag cursor here to close