Crna lista

EU proširila listu 'poreznih oaza'

Ministri financija 27 zemalja članica EU okupili su se na sastanku Vijeća za ekonomske i financijske poslove (ECOFIN) u Bruxellesu.
Gospodarstvo / Novac | 18. 02. 2020. u 12:19 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija (EU) na crnu listu zemalja i teritorija koje ne surađuju na polju poreza, dodala je prekomorski britanski teritorij Kajmanske otoke, Palau, Panamu i Sejšele, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministri financija 27 zemalja članica EU okupili su se na sastanku Vijeća za ekonomske i financijske poslove (ECOFIN) u Bruxellesu.

Na kraju sastanka je donesena odluka o revidiranju crne liste na kojoj se nalaze nekooperativne zemlje i teritorija kada je riječ o porezima.

EU listu trenutno čine: Američka Samoa, Fiji, Guam, Samoa, Oman, Trinidad i Tobago, Vanuatu, Američki Djevičanski otoci, Kajmanski otoci, Palau, Panama i Sejšeli.

Nakon što je otkriveno da mnoge kompanije i pojedinci koriste off-shore račune za izbjegavanje poreza, EU je 2017. pokrenula proces utvrđivanja liste “poreznih oaza“.

U pripremnoj fazi liste čiji je cilj borba protiv izbjegavanja poreza, pokrenut je proces analize poreznih sustava različitih zemalja.

Ukoliko porezni sustav jedne zemlje omogućava izbjegavanje plaćanja poreza u drugoj, onda ona biva uvrštena na crnu listu EU. Zemlje koje obećaju reforme u cilju promjene tog stanja, mogu biti skinute sa crne liste.

Kopirati
Drag cursor here to close