Turcima heroj

Erdoganov zet učinio Tursku svjetskim liderom u proizvodnji smrtonosnih dronova

Bayraktar je također zet predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, a na pisti vojne baze njegova kompanija Baykar je prikazala svoju novu generaciju bespilotnih borbenih letjelica...
Gospodarstvo / Novac | 29. 09. 2023. u 08:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok je turski elitni letački odred iscrtavao polumjesec i zvijezdu nacionalne zastave preko neba Ankare, Turci su se na terenu utrkivali za fotografiju sa Selcukom Bayraktarom — čovjekom kojeg nazivaju herojem jer je ovu bliskoistočnu zemlju pretvorio u ključnog globalnog dobavljača smrtonosne bespilotne borbene letjelice, piše Bloomberg Adria.

Bayraktar je također zet predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, a na pisti vojne baze njegova kompanija Baykar je prikazala svoju novu generaciju bespilotnih borbenih letjelica — koje će letjeti brže i dalje, a pritom nositi više oružja od postojećih.

Nova generacija bespilotnih letjelica odražava rastuće ambicije kompanije koja je postajala sve snažnija u inozemstvu nakon što je Ukrajina upotrijebila svoje bespilotne letjelice TB2 u borbi protiv ruskih snaga sa značajnim učinkom.

Posljednjih godina Baykar je postao ključni dio Erdoganovog nastojanja da izgradi samodostatnu odbrambenu industriju s proizvodima u rasponu od naoružanih dronova do borbenih aviona i ratnih brodova. Svi oni trebaju poduprijeti njegovu sve asertivniju vanjsku politiku u regiji koja je zaglibila u sukobima. Ali od ruske invazije na Ukrajinu, inozemna prodaja dronova također je u stalnom porastu, dajući Turskoj veći politički uticaj daleko izvan Bliskog istoka.

Ambiciozni planovi

U rijetkom intervjuu u bazi zračnih snaga u predgrađu Ankare, Bayraktar, bivši student Tehnološkog instituta Massachusetts, iznio je ambicije da još više proširi sposobnosti kompanije za međunarodnu prodaju u nastojanju da pojača tursku moć u inozemstvu. Baykar će uskoro započeti masovnu proizvodnju najmanje jednog od dva napredna drona koji će polijetati s novoizgrađenog turskog mini nosača aviona TCG Anadolu. Istodobno, nastoji proširiti svoj udio na tržištima od Afrike do Evrope i Azije s postojećim bespilotnim borbenim vozilima TB2 i Akinci, kao i s novorazvijenim TB3 i Kizilelma.

Novi dronovi "revolucionizirat će" turski vojni uticaj od Crnog mora i Kavkaza do istočnog Mediterana i obala Sjeverne Afrike, rekao je Bayraktar, koji ima titulu glavnog tehnološkog direktora u kompaniji koju je osnovao njegov otac i koju kontrolira njegova porodica. "Oni će omogućiti Turskoj da provodi nadzor i precizno odredi napade iznad kontinenata zahvaljujući povećanju vremena leta i operativnog radijusa."

Baykar kaže da prodaje svoj vodeći avion TB2 u 31 zemlji. Iako je ta prodaja uglavnom bila u zemljama u razvoju, to je skok u odnosu na samo dva inozemna kupca prije četiri godine.

"Prodaja TB-2 brzo je porasla u posljednjih nekoliko godina", rekao je Pieter Wezeman, viši istraživač na Stockholmskom institutu za istraživanje mira ili SIPRI. "Zemlje jedna za drugom naručuju serije različitih veličina".

Turska upotreba bespilotnih letjelica naglašava promjenu lica rata u jednoj od najnestabilnijih regija svijeta. Bespilotne letjelice preokrenule su plimu u decenijama staroj protupobunjeničkoj borbi Ankare protiv separatističke Kurdistanske radničke stranke na jugoistoku zemlje, sjevernom Iraku i Siriji. Relativno jeftine za izradu i postavljanje, ove su letjelice posljednjih godina pomogle u preokretu sukoba u udaljenim mjestima poput Azerbejdžana i Libije u korist turskih saveznika.

Rast izvoza

Čak i izvan Bliskog istoka, turske bespilotne letjelice vjerovatno će biti posebno vrijedne za zemlje koje djeluju izvan NATO-a ili ih ne mogu nabaviti od SAD-a ili Izraela iz političkih ili finansijskih razloga. Nove bespilotne letjelice povećat će reputaciju nacije kao dobavljača visokokvalitetne ratne tehnike po pristupačnim cijenama, što je jedinstvena pozicija koju Turska ima među nekolicinom zemalja koje proizvode sofisticirane bespilotne letjelice, kaže Fabian Hinz, odbrambeni stručnjak na Međunarodnom institutu za strateška pitanja u Londonu.

''Bez obzira na to jeste li američki saveznik ili imate problema sa SAD-om, možete kupiti (turske bespilotne letjelice) gotovo bez političkih troškova'', rekao je Hinz. "Čini se da je Turska također otvorenija prema nekom prenosu tehnologije i omogućavanju lokalne licencne proizvodnje, nešto u čemu drugi proizvođači mnogo više oklijevaju".

Kompanija je ostvarila 82 posto svog profita od izvoza u posljednje dvije decenije, rekao je Bayraktar, dodajući da je proizvodni kapacitet povećan za 50 posto tokom prošle godine.

Bayraktar se suočava s mnogo izazova u svojim najvećim ambicijama. SAD, Izrael i Kina i dalje su najveći svjetski dobavljači dronova. Također, Baykarova ponuda nije ni blizu performansama modernih borbenih aviona koje proizvode zemlje poput SAD-a, rekao je Wezeman iz SIPRI-ja. Ipak, turske bespilotne letjelice prodaju se po dosta nižoj cijeni.

"Uspon Turske kao dobavljača naoružanih bespilotnih letjelica bio je izvanredan", rekao je Wezeman. ''I nema sumnje da je ovo dio brzog razvoja turske industrije oružja, uloge Turske kao izvoznice oružja i dio turskih nastojanja da postane regionalna sila''.

Baykar je 1986. osnovao Selcukov otac Ozdemir, kao kompaniju za strojeve. Ali Selcuk se zainteresirao za avijaciju kao dječak i kada se pridružio poslu 2007. godine, počeo se baviti vojnom opremom, razvijajući bespilotne borbene letjelice i sisteme kontrole na zemlji. Oženio se predsjednikovom kćerkom Sumeyye 2016.

Zatim su 2019. godine Sjedinjene Američke Države uvele sankcije Turskoj zbog nabave raketnih odbrambenih sistema S-400 od Rusije. Sankcije su spriječile Tursku da radi i dobije avione F-35 kompanije Lockheed Martin Corp.

To je ubrzalo napore Turske da razvije vlastitu bespilotnu borbenu letjelicu, pri čemu je Erdogan podržao razvoj tehnologije kompanije svog zeta, kao i državne Turkish Aerospace Industries. Stalno povećanje izvoza omogućilo im je daljnje ulaganje u istraživanje i razvoj.

Erdoganov zet

U izvještajima lokalnih medija nagađa se da bi Bayraktar mogao imati budućnost u turskoj politici — iako je to osjetljiva tema kojom se rijetko direktno obraća. "Borit ćemo se do kraja da ostvarimo ideal nacionalnog tehnološkog poteza", rekao je Bayraktar u prošlomjesečnom intervjuu za jednu tursku novinsku kuću. ''Učinit ćemo sve što je potrebno, šta god borba zahtijeva. Drugim riječima, ako borba zahtijeva politiku, tada se nećemo bojati niti se suzdržavati''.

On i njegov tast dijele ambiciju da Tursku učine samodostatnom vojnom silom ispred regionalnih rivala poput Irana i Grčke. U tu svrhu, Erdogan je krenuo u nove neugodne saveze - uključujući detant s Vladimirom Putinom - koji su povremeno zatezali položaj Turske unutar NATO-a.

Planovi zajedničke proizvodnje

Noviji Akinci, koji se penje na veće visine i leti mnogo duže od svojih prethodnika, bio je u središtu pregovora sa Saudijskom Arabijom, rekao je Bayraktar, procijenivši vrijednost saudijskog posla na tri milijarde dolara.

Akinci će se proizvoditi zajedno sa Saudijcima kao dio sporazuma, baš kao što će se TB2 proizvoditi u tvornici koja se trenutno gradi na nepoznatoj lokaciji u centralnoj Ukrajini, rekao je.

"TB3 je neka vrsta kvantnog skoka u pogledu mogućnosti Turske, posebno ako je montiran na nosaču Anadolu", rekao je Soner Cagaptay, direktor turskog istraživačkog programa pri Washingtonskom institutu za bliskoistočnu politiku. "To Tursku stavlja u zasebnu kategoriju, malu skupinu elitnih nacija koje imaju sposobnost preći više od nekoliko stotina milja u smislu korištenja svojih dronova diljem kontinenata i okeana".

Kopirati
Drag cursor here to close