Je li izlaz iz krize vidljiv?

Ekonomski oporavak BiH ovisit će od stanja u EU

Je li izlaz iz krize vidljiv?
Gospodarstvo / Novac | 08. 04. 2021. u 08:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Usprkos neizvjesnosti zbog pandemije virusa korona, Međunarodni monetarni fond u najnovijem izvještaju predviđa da će BDP u BiH u ovoj godini rasti po stopi od 3,5 posto, dok će svjetsko gospodarstvo rasti po stopi od šest posto, što je za 0,5 posto više nego što su prognozirali u siječnju.

"Čak i uz veliku nesigurnost u pogledu globalne pandemije, izlaz iz ove zdravstvene i ekonomske krize je sve vidljiviji", navedeno je, između ostalog, u posljednjem izvještaju MMF-a.

Stručnjaci u Bosni i Hercegovini ističu da su prognoze MMF-a, kada je riječ o svjetskoj privredi, realne jer, po svemu sudeći, efekti cijepljenja u SAD i Kini kao najjačim svjetskim ekonomijama daju rezultate. Ipak u slučaju BiH naglašavaju da će oporavak pa i rast od 3,5 posto pvisiti isključivo od stanja u Europskoj uniji, gdje se situacija s virusom korona ne smiruje.

"Realnost ovih procjena pokazat će vrijeme, ali se baziraju na opipljivim rezultatima i realno izvodivim mjerama. Za BiH ovo ništa ne mora da znači, jer na strani eksterne tražnje, razvoj naše ekonomije zavisi od događanja u Europskoj uniji", rekao je za "Nezavisne" Saša Stevanović, ekonomista.

Ističe da je zdravstveno gledano Europa zakazala i dovoljno je pogledati samo proces cijepljenja, koji se ne odvija u najboljem smjeru, istovremeno naglašavajući da monetarna politika koja je centralizirana nije učinila ništa.

"Fiskalne politike koje su decentralizirane dale su različite efekte i najveći dio resursa otišao je na javne investicije prošle godine. Koliko su produktivne, toliko će i pomoći, a ograničene resurse uvijek je potrebno usmjeriti u mjere koje daju najveće efekte. Iz iskustva Srbije će učiti ekonomski autoriteti Balkana kako se odnosi prema krizi u ekonomskom smislu", zaključio je Stevanović.

Kada je riječ o regiji, prognoze MMF-a govore da će u ovoj godini najviše rasti BDP Crne Gore, i to devet posto, što i ne čudi s obzirom na to da je u ovoj zemlji zbog propale turističke sezone u prošloj godini BDP pao čak 15,2 posto. U Srbiji BDP u ovoj godini trebalo bi da raste po stopi od pet posto, Hrvatskoj 4,4 posto, Sjevernoj Makedoniji 3,8 posto i Albaniji pet posto.

Među razvijenijim ekonomijama, najviši rast od 6,4 posto u 2021. godini očekuje se u SAD, Francuskoj 5,8 posto, Velikoj Britaniji 5,3 posto, Kanadi pet posto. U zemljama u razvoju, najveći rast BDP-a očekuje se u Indiji, i to 12,5 posto, dok Kinu očekuje rast od 8,5 posto.

Gita Gopinat, glavni ekonomista MMF-a, predstavljajući najnoviji izvještaj uoči proljetnog zasjedanja MMF-a i Svjetske banke, istaknula je da je povećanje prognoze globalnog BDP-a zasnovano na fiskalnoj podršci vlada domaćim gospodarstvima u okviru odgovora na korona pandemiju.

U tom kontekstu posebno je apostrofirala ogroman, nedavno usvojen paket ekonomskih stimulansa SAD od 1,9 bilijuna dolara.

Ipak, naglasila je da će predviđeni rast i dalje zavisiti od razvoja pandemije i uspjeha vakcinacije, naglašavajući da ogroman broj ljudi i dalje nije cijepljen te da se okončanjem moratorija na otplatu kredita očekuje nagli skok nelikvidnosti poduzeća širom svijeta te da će se privrede suočiti s teškoćama kada vlade prestanu s pružanjem financijske pomoći. Prema procjeni MMF-a, u ovoj godini može se očekivati i povećanje cijena nafte, i to za 41,7 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close