Spajanje kraja s krajem

Za preživljavanje građana potrebne dvije prosječne plaće

Za bolji standard građana, povećati plaće u realnom sektoru
Gospodarstvo / Novac | 24. 10. 2018. u 20:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sindikalna potrošačka korpa za četvoročlanu obitelj u RS u rujnu je koštala 1.876,82 KM, a prosječna isplaćena neto plaća u iznosu od 881 KM pokrivala ju je svega 46,94 posto.

Podaci su ovo Saveza sindikata RS, koji ističu da su obitelji za nabavku hrane u rujnu izdvojile najviše novca.

Nabavka hrane

"Za nabavku hrane obitelji su u prosjeku izdvojile 692 KM. Osim hrane, obitelji su u rujnu izdvojile 568 KM za stanovanje i komunalne usluge. Za održavanje domaćinstva bilo je potrebno izdvojiti 105,25 KM, odjeća i obuća koštali su 137,85 KM, higijena i njega zdravlja 89,7 KM, prijevoz 200,23 KM, te obrazovanje i kultura 82,38 KM", kažu sindikalci i dodaju da su ukupne potrošačke cijene u rujnu u odnosu na kolovozu povećane 0,3 posto, pišu Nezavisne novine.

Oni kažu da je potrebno što prije potpisati opće i granske kolektivne ugovore, povećati plaće i poboljšati životni standard svim radnicima, jer troškovi života rastu u RS. Dodaju da su najviše prosječne neto plaće isplaćene u oblasti financijske djelatnosti i osiguranja 1.421 KM, a najniže u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima 589 KM.

Goran Radivojac, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, kaže da su obitelji potrebne otprilike dvije prosječne plaće da mi mogla sastaviti kraj s krajem.

Kratkoročna zaduženja

"Građani se uglavnom zadužuju kratkoročno, da li putem kreditnih kartica ili putem uzimanja kratkoročnih kredita, naročito ako su u situaciji da im dolaze i veći troškovi, poput početka školske godine i slično", rekao je Radivojac.

Kaže da je došlo do rasta cijena te da će očigledno s poskupljenjem goriva i te cijene biti veće.

"Možemo očekivati od Nove godine poskupljenje upravo onih životnih namirnica koji čine najveći dio potrošnje prosječnog stanovnika RS, što je i naša specifičnost, odnosno specifičnost siromašnih zemalja u odnosu na one bogatije, da hrana dominantno utiče u mjesečnim troškovima", kaže Radivojac.

Dodaje da troškovi rastu, ali da postoji i blagi rast plaća, te obećanja da će plaća i dalje rasti.

Odlazak spriječiti povećanjem plaća

"Budući da veliki broj naših sugrađana odlazi u EU, poslodavci će morati odgovoriti povećanjem plaća prvenstveno u realnom sektoru, dok rast plaća u javnom sektoru ne bi bio poželjan, jer bi to podrazumijevalo rast opterećenja na realni sektor, koji je svakako u problemu", objasnio je Radivojac.

Jovan Vasilić, predsjednik Udruge potrošača "Zvono" Bijeljina, rekao je da potrošači kupuju samo osnovne, potrebne stvari, kruh, meso.

"Kada nam se potrošači žale, preporučimo im da pogledaju cijene u više marketa, jer postoje velike razlike u cijenama istih proizvoda u pojedinim marketima", rekao je Vasilić i dodao da potrošači s niskim primanjima obično kupuju tijekom sniženja, odnosno akcija.

Kopirati
Drag cursor here to close