Važno je predstaviti se

Dva tjedna izborne kampanje - skoro milijun za nastup u medijima

Podaci se odnose samo na zakup prostora na televiziji i u tiskanim medijima.
Gospodarstvo / Novac | 03. 11. 2020. u 14:25 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prva dva tjedna izborne kampanje za Lokalne izbore političke stranke u Bosni i Hercegovini potrošile su 862.554 KM za oglašavanje u medijima.

Podaci se odnose samo na zakup prostora na televiziji i u tiskanim medijima. Na to treba dodati i 136.300 KM kolika je tržišna vrijednost produkcije video spotova i oglasa koji su emitirani u tom periodu, što ukupno iznosi gotovo milijun KM.

Podaci su to prekupljeni putem praćenja medijskog sadržaja, koje je za potrebe Transparency International u BIH (TI BIH) provela media monitoring agencija.

Više od 63 posto tog iznosa potrošeno je u drugom tjednu izborne kampanje, a broj emitiranih oglasa povećava se kako se približava dan izbora.

Zanimljivo je da je, od promatranih 15 najvećih političkih stranaka u BiH, gotovo cijeli taj iznos potrošilo šest stranaka. Najveći dio troškova za izradu i emitiranje oglasa dosad su imali SNSD (351.357) i PDP (325.852 KM), a radi se o procijenjenoj tržišnoj vrijednosti emitiranja oglasa i izrade video spotova.

Slijede SDS s troškovima oglašavanja od 145.127 KM, Ujedinjena Srpska 90.878KM, SDA 43.568 i DEMOS 41.520, s tim da je SDA tek u drugom tjednu kampanje intenzivirala emitiranje oglasa.

Podaci obuhvaćaju samo oglašavanje na televizijama i u tiskanim medijima, odnosno 12 TV postaja i 34 tiskana medija iz cijele Bosne i Hercegovine. Iznosi, koji su potrošeni na druge vidove oglašavanja, trenutno nisu dostupni.

''Prikupljeni podaci bit će uspoređeni s izvještajima političkih stranaka, da bi se utvrdilo koliko stranke prikazuju stvarne iznose prihoda sa kojima raspolažu'', navodi se.

U prva dva tjedna izborne kampanje na tri javna televizijska servisa zabilježena su 1.982 pojavljivanja javnih dužnosnika, a sadržajem su ukazivala na promociju njihovih političkih i stranačkih stavova.

Najveći broj takvih nastupa dužnosnika (1.369) zabilježen je na RTRS-u, 371 na BHRT-u i 242 na FTV-u.

''Iako izborni zakon propisuje da u emisijama elektronskih medija nijedan politički subjekt ne smije imati povlašten položaj, kao ni dužnosnici na svim razinama vlasti koji su kandidati na izborima, u praksi se događa suprotno'', ističe se.

Za dva tjedna, od 1.369 takvih nastupa na RTRS-u, čak 1.080 odnosio se na nastupe nositelje javnih funkcija iz SNSD-a, a njihovim stavovima posvećeno je više od 77 sati programa.

''Znatno više prostora od ostalih dobili su član Predsjedništva BiH Milorad Dodik (192 nastupa, 10 sati programa) i gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić. On je ponovo kandidat za tu funkciju, a za dva tjedna pojavio se 108 puta na RTRS-u, što ukupno obuhvata 7,6 sati programa tog javnog emitera.

Nakon dužnosnika iz SNSD-a, najviše prostora u emisijama RTRS-a dobili su dužnosnici iz Ujedinjene Srpske koji su se pojavili 65 puta, zatim SDA (55), DEMOS (39), DNS (27) SDS (34), SPS (10), PDP (8)'',  naglašava se.

Od početka kampanje najviše prostora na BHRT-u dobili su nositelji javnih funkcija iz SNSD-a, koji su se pojavili 130 puta. Njima je posvećeno 5,6 sati programa.

Dužnosnici iz SDA imali su 94 pojavljivanja (3,9 sati programa). Iza njih su dužnosnici iz SBB-a, koji su se u programu tog javnih emitera pojavili 28 puta.

Na FTV-u javni dužnosnici koji dolaze iz SDA imali su 75 pojavljivanja, što je trajalo nešto više od 6 sati programa. Nakon njih najviše su bili zastupljeni javni dužnosnici iz SNSD-a (49 pojavljivanja), DF (21) i SBB (21) . Na ta dva javna emitera nije zabilježeno da je neko od javnih dužnosnika pojedinačno dobio znatno više prostora od ostalih.

''Praćenje pojavljivanja nositelja funkcija na javnim RTV servisima dio je ukupnog monitoringa TI BiH koji se odnosi na zloupotrebu javnih funkcija i javnih resursa u izbornoj kampanji, u koji svakako spadaju i javni RTV servisi'', navodi TI u BiH.

Evidentirana su sva pojavljivanja i spominjanja dužnosnika u informativnim i dijaloškim emisijama i drugim objavama koje su po sadržaju ukazivale na prostor za promociju njihovih političkih i stranačkih stavova.

''Velikom broju pojavljivanja pojedinih nositelja funkcija, osim uređivačke politike javnih medija, najviše je doprinijela zloupotreba javnih funkcija za izbornu promociju jer su brojni dužnosnici intenzivirali aktivnosti i nastupe u izbornoj kampanji, a svoje funkcije i prostor u medijima najčešće koriste za promociju svojih stranaka '', navodi TI u BiH u tekstu objavljen na portalu transparentno.ba.

 

Kopirati
Drag cursor here to close