Rasprave

Dva prijedloga za smanjenje nameta građanima

Poručuju da oba imaju za cilj smanjenje nameta građanima Bosne i Hercegovine, koja su nastupila nakon što je u veljači na snagu stupio izmijenjeni Zakon o trošarinama.
Gospodarstvo / Novac | 18. 06. 2018. u 21:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici u Zastupničkom domu BiH u srijedu bi na sjednici mogli razmatrati dva prijedloga izmjena Zakona o trošarinama. Jedan SDS-a, a drugi Nezavisnog bloka. Poručuju da oba imaju za cilj smanjenje nameta građanima Bosne i Hercegovine, koja su nastupila nakon što je u veljači na snagu stupio izmijenjeni Zakon o trošarinama.

Klub SDS-a u Zastupničkom domu BiH predlaže: stavljanje van snage povećanja putarina za 15 feninga po litri goriva, plus PDV, nakon usvajanja izmjena Zakona o trošarinama, u prosincu prošle godine. Tražit će se da se ovaj Prijedlog u srijedu razmatra po hitnoj proceduri.

"Ukoliko ovo bude usvojeno cijena goriva bi bila smanjena za onih 18 feninga poskupljenja koje smo imali od 1. veljače i mi očekujemo da će ovaj naš Prijedlog prihvatiti sve kolege koje su i prošli put glasale protiv trošarina ali i oni koji su u međuvremenu uvidjeli svoju grešku", kazala je Aleksandra Pandurević, SDS.

No, isti takav prijedlog su ranije u proceduru uputili iz Nezavisnog bloka, tvrdi predsjednik Senad Šepić. On je već na dnevnom redu sjednice i u redovnom postupku. Iako su od Vijeća ministara zatražili ograničavanje visine marže - za sada bez reakcije, prenosi N1.

"Drugim riječima da ljudi koji prodaju naftu na jednoj litri ne zarađuju nekih 30,40, ili 50 feninga nego 10 ili 20, a da teret ili razliku tih poskupljenja ne pada na leđa građana nego onih koji najviše zarađuju, a to su naftni distributeri", naglasio je Senad Šepić, Nezavisni blok.

Iz SDP-a će kažu zasigurno prihvatiti raspravu o prijedlozima koji bi mogli značiti smanjenje nameta.

"Sve ono što smo govorili u to vrijeme da će doći poskupljenja mnogo većih nego što je to iznos trošarine da će se raditi o lančanim poskupljenjima da će biti zloupotreba i da će sve to biti uz prešutni amin distributera i vlasti koji su međusobno povezani, nije nam nikakva satisfakcija što smo bili u pravu", istaknuo je Saša Magazinović, SDP.

S druge strane već je izvjesno da će SNSD i HDZ ostati pri ranijim stavovima. Jedini način za napredak, posebno na polju cestogradnje, povećane su trošarine.

"Mi smo sudjelovali u Zakonu o trošarinama i podržali smo ga, sve ono što bi mislili drugačije da trebamo uraditi vjerojatno bi predložili. Smatramo da je to jedan sustavan Zakon koji je trebalo predložiti Vijeću ministara", kazala je Borjana Krišto, HDZ BiH.

"Ne možete da gradite putove, autoputove, nijedna zemlja na svijetu to nije uradila iz neke vasione tako da toga što se tiče tu se ništa neće promijeniti. Cijena goriva isključivo zavisi od kretanja na tržištu, a takse koje je država uvela ovdje nisu ni veće ni manje, čak su manje nego kod zemalja u regiji", stav je Milorada Dodika, SNSD.

Nije poznato hoće li SDA prihvatiti prijedloge SDS-a ili Nezavisnog bloka. Prijedlog SDS-a, u prvom redu, u SBB-u nazivaju populističkim.

"Savez za promjene kada osigura entitetsku većinu iz RS onda SBB treba uopće razmišljati ozbiljno o ovom prijedlogu. Mislimo da on nema tu većinu da uopće prođe Predstavnički dom, a da ne govorim o blokadama koje bi doživio u Domu naroda, dakle, jedan populistički jednodnevni medijski show", kazala je Adisa Omerbegović Arapović, SBB.

Iz Izaslanstva EU u BiH lobirali su za povećanje putarine, a u svrhu izgradnje autoputova i danas poručuju:

"U kombinaciji sa prihodima od povećanih trošarina, ova sredstva će povećati konkurentnost zemlje, ojačati ekonomiju i omogućiti prijeko potrebna zapošljavanja. Povećanje cijena goriva u posljednjih nekoliko tjedana prouzrokovano je značajnim povećanjem globalnih cijena nafte od početka 2018. godine i nema veze sa trošarinama na gorivo."

U međuvremenu, više od 100 milijuna maraka prikupljenih od trošarina stoji na računu Središnje banke. Razlog - članovi Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje BiH bez dogovora o načinu raspodjele.

Kopirati
Drag cursor here to close