Sukcesija

Dug prema bivšoj Čehoslovačkoj nije riješen ni 32 godine od raspada SFRJ

Radi se o jednom od važnijih pitanja sukcesije između Bosne i Hercegovine i Republike Češke
Gospodarstvo / Novac | 07. 03. 2024. u 07:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Sastanak u Pragu

''Dug bivše SFRJ prema bivšoj ČSFR je pitanje koje nije riješeno ni nakon 32 godine od raspada SFRJ te ga smatram jednim od važnijih pitanja sukcesije između Bosne i Hercegovine i Republike Češke'', izjavio je Muhamed Hasanović, šef Pregovaračkog tima za provedbu Sporazuma o pitanjima sukcesije.

On je, zajedno sa viceguvernerkom Centralne banke u BiH i ovlaštenom predstavnicom BiH za provedbu Anexa C Sporazuma o sukcesiji Ernadinom Bajrović, u Pragu održao sastanak sa generalnim direktorom Odjela za EU i međunarodne odnose unutar Ministarstva financija Republike Češke Jiri Georgievom te rukovodiocem Sektora za vanjska potraživanja i povezanu imovinu Petr Plašilom i šeficom Odjeljenja za međunarodnu financijsku suradnju i strana potraživanja Jitka Vyoralovaom, predstavljajući i zastupajući interese Bosne i Hercegovine.

''Na današnjem sastanku sam istaknuo važnost uzajamnog poštovanja i suradnje u transparentnosti i dostupnosti dokumentacije kako bi se točno utvrdio iznos dugovanja. Naglasio sam da je potrebno provjeriti legitimitet i vjerodostojnost naloga koji se odnose na Bosnu i Hercegovinu, te zajedno sa svim državama nasljednicama postići dogovor u Zajedničkoj radnoj komisiji za Aneks C o distribuciji duga, koji treba da se zajednički utvrdi na dan 04.04.1991. godine, kada je Narodna banka Jugoslavije prekinula isplate prema državama nasljednicama'', poručio je.

Zbog toga se stanje klirinškog računa na taj datum smatra nealociranim dugom i on bi se trebao podijeliti prema postotcima navedenim u Sporazumu o pitanjima sukcesije iz 2001. godine.

''Za Bosnu i Hercegovinu krajnje je neprihvatljivo i u potpunosti odbacujemo praksu bilateralnog rješavanja ovog pitanja, kao što je to uradila Republika Srbija, jer nije u duhu Sporazuma o pitanjima sukcesije. Također, odbacujemo izlaganje Bosne i Hercegovine neprincipijelnim pritiscima, te pozivamo sve države nasljednice na odgovorno provođenje Sporazuma o pitanjima sukcesije, posebno Aneksa C, u cilju postizanja zajedničkog dogovora'', naveo je Hasanović.

Kopirati
Drag cursor here to close