Mostar

Kako je državno poduzeće platilo skoro 30 tisuća KM alimentacije umjesto svog uposlenika?

Prema Rješenju Županijskog suda Livno Društvo Ceste Mostar bilo je dužno platiti zaostatke alimentacije svog uposlenika iz Livna, njegove troškova sudskog postupka i ovrhe, te zateznih kamata za razdoblje od 2012 do 2015.. godine.
Gospodarstvo / Novac | 17. 06. 2022. u 11:54 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Društvo Ceste d.d. Mostar platilo je skoro 30 tisuća KM troškova alimentacije svoga uposlenika jer je isti zatajio raniju presudu kojom je sud naložio skidanje 300 KM mjesečno s njegove plaće.

Kako saznaje Bljesak.info, prema Rješenju Županijskog suda Livno Društvo je bilo dužno platiti zaostatke alimentacije svog uposlenika iz Livna, njegove troškova sudskog postupka i ovrhe, te zateznih kamata za razdoblje od 2012 do 2015.. godine.

S obzirom na to da uposlenik u tom vremenu nije uplaćivao alimentaciju, niti obavijestio poslodavce o istom, Općinski sud Livno 2019. godine donio je Rješenje kojim se Društvo Ceste d.d. Mostar tereti za isplatu duga za alimentaciju jer u tom razdoblju nije skidalo mjesečnu alimentaciju s plaće svog uposlenika.

Godine 2021. Županijski sud u Livnu odbio je žalbu tužitelja izvršenja i poslodavca izvršenika Ceste d.d. Mostar na raniju presudu Općinskog suda te donijelo Rješenje kojim je naložilo Društvu isplatu zaostale alimentacije u iznosu od 28.529,84 KM u ime svog uposlenika.

Da je Društvu prisilnom naplatom s bankovnog računa ovršen ovaj iznos za Bljesak. info potvrdili su i u Cestama d.d. Mostar.

''Temeljem Rješenja Županijskog suda Livno od 14. travnja 2021. godine, Društvu je kao ovršenikovom poslodavcu, primjenom čl. Zakona o ovršnom postupku, prisilnom naplatom s bankovnog računa ovršen iznos od 28.529,84 KM na ime potraživanja ovrhe'', kazali su.

Na naš upit je li Društvo zbog cijelog ovog slučaja protiv svog uposlenika podiglo privatnu tužbu, nisu dali odgovor. Navode samo kako su u lipnju 2021. izjavili Apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog povrede prava na imovinu.

''Budući da Društvo nije bilo stranka u predmetnom ovršenom postupku, što je permanentno i ukazivano nadležnim sudovima tijekom navedenog postupka, te kako potraživanja tražitelja ovrhe koja su namirena iz novčanih sredstava Društva ne predstavljaju obvezu Dioničkog društva 'Ceste' Mostar, to smo zbog povrede prava na imovinu iz čl. II st (3) točke K) Ustava BiH i povrede prava na pravično suđenje iz ČL. 6 Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, dana 24. lipnja 2021. godine izjavili Apelaciju Ustavnom sudu BiH koja je registrirana pod brojem AP-2323/21'', kazali su.

Navode kako su zatražili refundaciju ovršenog novčanog iznosa s transakcije Društva.

''Kao poslodavac stranke iz predmetnog postupka, zatražili smo i refundaciju ovršnog novčanog iznosa s transakcijskog računa Društva, te ćemo po proteku ostavljenog roka za dobrovoljno ispunjenje obveze, u slučaju potrebe, prava i interesa Društva zaštiti u zakonskim propisanim rokovima pred nadležnim sudom'', kazali su iz Cesta d.d. Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close