Milijarde su u pitanju

Država sa rekordnim proračunskim deficitom

Proračunski deficit savezne vlade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) porastao je na 85 milijardi dolara u prosincu
Gospodarstvo / Novac | 13. 01. 2023. u 08:58 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proračunski deficit savezne vlade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) porastao je na 85 milijardi dolara u prosincu, što je gotovo četiri puta više u odnosu na isti mjesec prethodne godine, javlja Anadolija.

Ministarstvo financija SAD-a objavilo je izvještaj o proračunu za prosinac.

U prosincu fiskalne 2023. godine, koja je počela 1. listopada 2022. i završit će se 30. rujna 2023., proračunski deficit savezne vlade izračunat je na 85 milijardi dolara.

Savezna vlada je imala proračunski deficit od 21,3 milijarde dolara u istom mjesecu prošle godine. Tako je proračunski deficit u prosincu povećan za oko četiri posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

U tom periodu tržišna očekivanja u pogledu bilanca proračuna bila su da će proračun imati deficit od 70 milijardi dolara.

Dok su prihodi vlade smanjeni za oko sedam posto na 455 milijardi dolara u prosincu, u odnosu na isti mjesec prethodne godine, njeni rashodi su porasli za šest posto i skočili na 540 milijardi dolara.

Od prosinca, trećeg mjeseca fiskalne 2023. godine, ukupan proračunski deficit u zemlji povećan je za 12 posto u odnosu na isti period prethodne godine i dostigao je 421 milijardu dolara.

Kopirati
Drag cursor here to close