Argentina

Država s godišnjom inflacijom od 300 %

Inflacija u Argentini usporava četvrti mjesec zaredom, ali godišnja stopa ostaje blizu 300%, dok predsjednik Milei provodi stroge mjere štednje.
Gospodarstvo / Novac | 15. 05. 2024. u 13:20 | M.Š. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Inflacija u Argentini neznatno usporava četvrti mjesec zaredom, unatoč godišnjoj stopi blizu 300 posto, pokazali su službeni podaci u utorak.

Mjesečna stopa inflacije porasla je 8,8 posto, u usporedbi s 11 posto koliko je iznosila u ožujku, piše Deutsche Welle.

To se smatra pobjedom predsjednika Javiera Mileija koji je preuzeo dužnost u prosincu s mjesečnom inflacijom na vrhuncu od preko 25 posto, obećavajući rješavanje rastućih troškova.

"Inflaciju uništavamo", izjavio je Manuel Adorni, glasnogovornik predsjednika, na X.

Godišnja stopa inflacije u travnju iznosila je 289,4 posto, što je nešto više od godišnje stope mjesec dana ranije, priopćila je službena statistička agencija INDEC.

Mileove stroge mjere štednje

Kada je samoproglašeni "anarhokapitalist" Milei došao na vlast, naslijedio je tešku ekonomsku krizu s argentinskom inflacijom među najvišima na svijetu.

Mileijeva administracija provela je stroge mjere štednje kako bi stabilizirala gospodarstvo, uključujući smanjenje javne potrošnje i smanjenje proračunskog manjka.

Ukinuo je 50.000 javnih radnih mjesta, suspendirao nove ugovore o javnim radovima i ukinuo subvencije za gorivo i prijevoz.

Te su mjere pohvalili ulagači i Međunarodni monetarni fond (MMF), koji je u ponedjeljak najavio zajam od 800 milijuna dolara (739 milijuna eura) za Argentinu.

Loša i radnička klasa ozbiljno su pogođene

Neki stručnjaci skeptični su glede uspjeha vlade, ukazujući na pad privatne potrošnje.

"Doživjeli ste ogroman kolaps privatne potrošnje, što objašnjava zašto je potrošnja dramatično pala i zašto inflacija također opada", rekla je Monica de Bolle, viša stipendistica Peterson instituta za međunarodnu ekonomiju koja proučava tržišta u nastajanju.

"Ljudima je gore nego prije. To ih dovodi do toga da troše manje."

Milini kritičari kažu kako je njegova politika nesrazmjerno utjecala na siromašnu i radničku klasu.

Deutsche Welle navodi kako se prema službenim podacima, razina siromaštva približava 50 posto, u trenutku pada gospodarske aktivnosti i pada potrošnje.

Augustin Perez, 23, radnik u supermarketu u predgrađu Buenos Airesa, zabilježio je povećanje stanarine za 90 posto nakon što je Milei deregulirao tržište nekretnina, a račun mu je za struju porastao 300 posto otkako je vlada smanjila subvencije.

"Ljudi su u bolovima," Perez je rekao. "Kažu da stvari idu na bolje, ali kako? Ja ne razumijem."

Iako se inflacija smanjuje, očekuje se kako će se argentinski BDP ove godine smanjiti za 2,8 posto, što ukazuje na bolnu recesiju.

Kopirati
Drag cursor here to close