Nakon sastanka s Dodikom

Dodikova obećanja prekinula štrajk glađu

Gospodarstvo / Novac | 20. 09. 2017. u 10:12 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radici Željeznica RS-a odlučili su danas prekinuti štrajk glađu. U proteklih devet dana nitko od uprave i resornog ministarstva nije razgovarao s ovim radnicima, a danas ih je primio entitetski predsjednik Milorad Dodik, nakon čega su odlučili obustaviti štrajk glađu.

Predsjednik Samostalnog sindikata Prometne djelatnosti Željeznica RS-a Zlatko Marin rekao je novinarima da prekidaju štrajk glađu, jer su dobili od Dodika obećanje da će sutra biti uplaćene naknade za dva topla obroka i dva prijevoza te da će ostala dugovanja biti izmirena u nadolazećem razdoblju.

Kada su u pitanju ovjere zdravstvenih knjižica, Dodik nije imao potpuno informaciju i očekuje da to nadležne institucije riješe.

''Štrajk prekidamo zbog našeg zdravlja, jer za to nikoga od nadležnih nije bilo briga'', rekao je on, ističući da su štrajkom, kako kaže, željeli upoznati javnost što se događa u ovom javnom poduzeću i koliko se poštuju prava radnika.

''Obišli smo sve institucije RS-a, a jedino je Dodik izrazio spremnost da razgovara s nama'', dodao je Marin, koji smatra da su ipak uspjeli “probuditi javnost, ali ih je slabo shvatila i podržala”.

Ne očekuju sankcije uprave, koja ne priznaje štrajk kao lagalan.

U ožujku ove godine također je jedan broj radnika Željeznica RS-a štrajkom glađu tražio redovnu uplatu naknada i drugih davanja, a štrajk su prekinuli nakon razgovora s Dodikom.

Iz istih razloga ušli su i u ovaj štrajk. 

Istodobno, Vlada Republike Srpske prihvatila je Informaciju o trenutnom stanju projekta restrukturiranja "Željeznica RS-a'' s prijedlogom daljih aktivnosti.

Zaduženi su Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite i Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva da, po hitnom postupku, upute u proceduru nacrte zakona, koji su od ključnog značaja za nastavak postupka restrukturiranja, priopćeno je nakon sjednice entitetske vlade.

Kopirati
Drag cursor here to close