WB GEFF

Do 20% financijskih poticaja za ulaganja u energetsku učinkovitost

Kreditna linija EBRD-aza zeleno financiranje na zapadnom Balkanu usmjerena je na zaštitu životne sredine kroz bolje i učinkovitije korištenje energije
Gospodarstvo / Novac | 02. 07. 2019. u 08:42 Sponzorirani članak

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Promo / Kreditna linija za zeleno financiranje

Kreditna linija za zeleno financiranje (WB GEFF) je program Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), kojim se promovira prodaja energetski učinkovite opreme i materijala na zapadnom Balkanu. GEFF program fokusiran je na stambeni sektor.

''Za ukupne investicije na zapadnom Balkanu, Europska banka za obnovu i razvoj pripremila je 85 milijuna eura, dok je Europska unija za financijske poticaje osigurala 17 milijuna eura'', kazala je Dragana Tanasić, menadžerica projekta WB GEFF.

Kreditna linija EBRD-aza zeleno financiranje na zapadnom Balkanu usmjerena je na zaštitu životne sredine kroz bolje i učinkovitije korištenje energije. Iako je GEFF program pokrenut tek prije godinu i po dana, do sada je financirao gotovo 1.500 obitelji sa područja zapadnog Balkana, potvrđujući da postoji značajna potreba za zelenim kreditiranjem. Dosadašnje ulaganje u vrijednosti od 8 milijuna eura u projekte kojima se pospješuje energetska učinkovitost u domaćinstvima, uštedjelo je 7 milijuna kWh energije i doprinijelo smanjenju emisije preko 2,5 milijuna kg CO2 na godišnjoj razini.

''Fizička lica mogu da dobiju poticaje u iznosu do 20% od iznosa investicije u energetski učinkovite tehnologije, ukoliko ulažu preko GEFF programa. Skoro sve što je povezano sa potrošnjom energije u kući ili stanu, može da bude financirano: izolacija, prozori i vrata, kotlovi, toplotne pumpe, solarni sistemi, fotonaponski sustavi, osvjetljenje itd.'', objasnila je Tanasić.

Informacije o tehnologijama koje ispunjavaju uvjete za financiranje lako su dostupne svim vlasnicima stambenih objekata kroz EBRD-ov inovativni, ali jednostavni Tehnološki selektor. Ova online platforma sadrži preko 18.000 energetski učinkovitih proizvoda, podijeljenih u 13 kategorija, koji su odobreni za financiranje i koji se nalaze u ponudi preko 4.500 prodajnih mjesta širom zapadnog Balkana, a lista proizvoda i proizvođača svakog mjeseca je duža.

WB GEFF krediti se odobravaju preko sljedećih financijskih partnerskih institucija: UniCredit banka Mostar, UniCredit banka Banja Luka, Sparkasse banka i Partner mikrokreditna fondacija.

''EBRD GEFF program je realiziran zahvaljujući podršci Europske unije (EU), Austrijskog ministarstva financija (BMF) i Investicijskog okvira zapadnog Balkana (WBIF), a u suradnji sa Tajništvom Energetske zajednice (ECS).

''Detalji o GEFF kreditnoj liniji, kao što su tehnologije i kriteriji podobnosti, dostupni su na internetskoj stranici'', zaključila je Tanasić.

Kopirati
Drag cursor here to close