Jedni se cjenkaju, drugi pjevaju...

Daleko od starih dana - Duvnjaci na zadnjem ovogodišnjem velikom pazarnom danu

Dok jedni pjevaju, drugi se cjenkaju, a naposljetku svaki od njih misli da je dobro prošao nakon pogodbe.
Gospodarstvo / Novac | 25. 11. 2022. u 15:49 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lijepo vrijeme mnogi Duvnjaci su petak iskoristili i izišli na zadnji veliki pazarni dan u godini kako bi se pred predstojeće blagdane priskrbili odjevnim, kućanskim i prehrambenim artiklima.

Na pazarni dan pristigli su prodavači sa svih strana BiH, a štandovi unutar tomislavgradske Gradske tržnice su bili ispunjeni raznim artiklima kao i Ulica kralja Zvonimira s obje strane.

I zagangalo se

Ulaskom u taj prostor odjekivao je višeglasni napjev u narodu, poznat kao tradicionalna hrvatska pjesma ganga od duvanjskih i posuških poznavalaca, koji su time željeli skrenuti pozornost na hrvatsko zaštićeno kulturno naslijeđe, a i sebi usput dati oduška.

Dok jedni pjevaju, drugi se cjenkaju, a naposljetku svaki od njih misli da je dobro prošao nakon pogodbe.

Dobro raspoloženje najviše je bilo primjetno kod prodavača iz Sarajeva koji je došao s obitelji i dovezao veliki asortiman tepiha, prostirača, staza.

Tepihe uglavnom nabavlja iz Turske, a Duvnjaci ih kako kaže, gledaju, omjeraju, razvlače te se naposljetku nađe netko da i kupi.

Hercegovke i prvoklasni duhan

Dobro raspoloženi su i prodavači iz Viteza, Bugojna, Tuzle, Mostara, koji su izložili čarape, majice, donji veš, sve upola cijene.

U ograđenom dijelu gradske tržnice ispod tezga se vide prazni paketi po čemu se može zaključiti da ni "kumice" nisu loše prošle s domaćom zdravom prehranom poput vina, rakije, češnjaka, zelenila, meda, oraha, mandarina i drugog sezonskog voća, dok su Hercegovke neumoljivo pokazivale svoj prvoklasni duhan.

Iako je ozračje bilo pozitivno, jedna starija mještanka zaključuje kako je to daleko od prošlih vremena.

Kopirati
Drag cursor here to close