Obećanje

Čavalić: Dva su izgovora zašto Vlada neće ispuniti obećanje o minimalnoj plaći od 1000 KM

Čavalić poručuje da je ovo pitanje isključivo hrabrosti, te iako opozicionar, dodaje da bi podržao Vladu po ovom pitanju.
Gospodarstvo / Novac | 12. 04. 2024. u 19:00 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Admir Čavalić, ekonomski analitičar i federalni zastupnik za N1 kazao je kako smatra da vladajući pokušavaju pobjeći od obećanja koje su dali prošle godine da će minimalna plaća u Federaciji biti 1000 KM.

Kako je kazao dva su razloga zašto pokušava izbjeći ispunjenje ovoga obećanja.

''Sada neki ministri već govore da se ne trebaju davati rokovi, iako se ranije kao rok spominjao 1. srpanj. Drugi izgovor – koriste se argumenti Fadila Novalića pa se spominje nestabilan budžet i ugrožavanje penzionih fondova”, rekao je.

Čavalić poručuje da je ovo pitanje isključivo hrabrosti, te iako opozicionar, dodaje da bi podržao Vladu po ovom pitanju.

Oprezno s obećanjem

On je ranije za Bljesak.info kazao kako s najavama povećanjem minimalne plaće bez izmjene fiskalnih zakona treba biti itekako oprezan.

Video: Čavalić: U ovoj godini očekujem usporavanje ekonomskih aktivnosti

 ''Tu ima puno populizma. Priču je potrebno staviti na fiskalne zakone, plaća će minimalno rasti na 1000 KM. Postoje poslodavci koji zarađuju milijune i oni mogu to isplaćivati ali zamislite onog poslodavca koji gubi, ne zna hoće li mu kompanija postojati iduće godine, kako da on poveća plaće na 1000 KM? Pa radnici bi možda i sami rekli nemojte, evo radit ćemo neka samo ostane kompanija'', objasnio je u podcastu portala Bljesak.info Admir Čavalić.

Udruženje poslodavaca u Federaciji BiH je također u više navrata istaknulo da je zainteresirano i raspoloženo da se pod hitno poveća minimalna plaća, ali uz uvjet da se izmjene fiskalni zakoni i smanje porezi i doprinosi na plaće ispod 30 posto.

''Samo i isključivo u tom slučaju smatramo da je moguće da minimalna plaća iznosi 1.000 KM. Želim napomenuti da je na nedavnoj sjednici Upravnog odbora Udruženja poslodavaca u FBiH, ogromna većina predstavnika kompanija istaknula da se njihovim radnicima odavno ne isplaćuje minimalna, nego, znatno viša plaća. Iz prostog razloga što plaće u realnom sektoru odavno ne diktiraju zakoni ili uredbe vlade, nego tržište. A svi smo svjedoci nedostatka radne snage u FBiH i velike potražnje za kvalificiranim radnicima'', kazali su iz Udruženja poslodavaca Federacije BiH za Bljesak.info.

Komentar federalnog premijera

Minimalnu plaću, kako i fiskalnu reformu komentirao je u bljeskovom podcastu i federalni premijer Nermin Nikšić koji je kazao kako je dogovor u početku bio da ako ne uspiju do kraja ove godine zakonski dogovoriti ovaj dio, da će ponovno ići s ovim mjerama za poslodavce, jer ''oni ne mogu natjerati poslodavce da poštuju ove mjere''.

Video: Nikšić: U partiji sam postavljao nezgodna pitanja, imao sam čak i neke kazne

''U Federaciji BiH je po aktualnim propisima trenutno iznos minimalne plaće 619 KM. Kad dodate prijevoz i topli obrok i odluku kojom je Vlada omogućila 420 maraka mjesečno neoporezivo, to izađe 1350 KM u idealnim uvjetima. Ne mora, poslodavci mogu isplatiti 1000, mogu se kretati u rasponu od 900. Što to onda naši poslodavci ne koriste?'', kazao je Nikšić.

Novi set fiskalnih zakona koji se duže najavljuje za Federaciju Bosne i Hercegovine trebao bi označiti ozbiljnu fiskalnu reformu, a tiče se Zakona o minimalnoj plaći, Zakona o doprinosima i Zakonima o porezima na dohodak.  Međutim cijela fiskalna reforma, iako se godinama najavljuj, a  kojom su vlasti željele omogućiti povećanje primanja radnicima i rasterećenje poslodavaca, odgođena je za iduću godinu.

Prema najavljenoj fiskalnoj reformi Zakon o minimalnoj plaći u FBiH trebao bi propisivati minimalni iznos od 1.000 KM koji poslodavci moraju isplatiti svojim zaposlenicima kao mjesečnu naknadu za rad. Unatoč brojnim najavljivanjima rasta minimalne plaće do 1. siječnja 2024. godine, on nije realiziran. S obzirom da set fiskalnih zakona nije usvojen, priča o minimalnoj plaći od 1.000 KM ostavljena je za neku drugu godinu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close