Zadovoljstvo košta

Cijene balkanskih proizvoda u Njemačkoj: Okusi zavičaja i nisu tako jeftini

Sve proizvode najlakše je naći u trgovinama koje isključivo prodaju prehrambene proizvode proizvedene na Balkanu.
Gospodarstvo / Novac | 17. 04. 2021. u 09:19 Piše: Bljesak.info/M.C.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Njemačkoj je gotovo u svakom većem gradu moguće kupiti prehrambene proizvode koji su proizvedeni na Balkanu. Postoje određeni proizvodi s Balkana koje je moguće kupiti u gotovo svim njemačkim trgovačkim lancima, poput ajvara, začina, hrane za bebu.

No, sve proizvode najlakše je naći u trgovinama koje isključivo prodaju prehrambene proizvode proizvedene na Balkanu.

Ove trgovine izuzetno dobro rade, jer tko se ne poželi okusa zavičaja. Najčešće se prodaju meso i mesni proizvodi poput pašteta, salama, mesnog doručka.

U manjoj mjeri se kupuju alkoholna pića poput orahovca, vina i drugih alkoholnih proizvoda. Nekako je to razumljivo jer primjerice, litar vina proizvedenog u Hrvatskoj u Njemačkoj košta 15 eura.

Tražena kava i oblatne

U "balkanskim trgovinama" se traže proizvodi poput mljevene kave, oblatni, šlaga u prahu.

Pola kilograma mljevene kave košta ovisno od proizvođača od 6 do 8 eura. Paštete ovisno od proizvođača i gramaže koštaju od 50 centi do 1.80 eura.

Salame, ovisno od pakiranja i proizvođača, od 4 do 8 eura, dok je za kilogram suhih kobasica potrebno izdvojiti između 10 i 15 eura.

Litra jogurta košta 2,5 eura, sirni namaz 1,5 eura, kajmak 5 eura. Sirevi ovisno o vrsti se kreću od 5, pa do 20 eura.

Trgovine balkanskih proizvoda u ponudi imaju kekse i slatkiše. Pakovanje štrudle košta 1,80 eura, napolitanke 3 eura, čokoladni keksi od 2 do 4 eura. Čipsevi koštaju oko 1.20, dok smokiji koštaju 0.70 eura za malo pakovanje, te 1,20 eura za veće pakovanje.

Ćevapi koji to nisu

"Balkanske trgovine" u ponudi imaju somune, ali i druge proizvode od tijesta. Moguće je kupiti zamrznute pite poput bureka ili sirnice (pakovanje 5 eura), ali i svježe kore za pravljenje pite koje koštaju tri eura. Kilogram kiselog kupusa za sarmu košta 1,5 euro, a kisele salate koštaju od 2 eura, pa naviše.

Prodaju se i ćevapi, pljeskavice, ali i različite vrste morskih proizvoda. Pakovanje ćevapa od 800 grama košta osam eura.

Zanimljivo kako gotovo svi njemački trgovački lanci u ponudi imaju svoje ćevape. Rijetko koje pakovanje ćevapa proizvedeno u Njemačkoj od strane njemačkog proizvođača ima okus pravog ćevapa.

Kopirati
Drag cursor here to close