Borba

Siromaštvo u BiH je svakodnevnica

Kazao je da se već 25 godina u svijetu obilježava Međunarodni dan borbe protiv siromaštva, što je jedan od najvećih problema s kojim se danas suočava čovječanstvo
Gospodarstvo / Novac | 18. 10. 2018. u 12:38 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borislav Bojić ukazao je danas, povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva, da BiH spada u grupu država koje se svakodnevno suočavaju s tim problemom. 

Kazao je da se već 25 godina u svijetu obilježava Međunarodni dan borbe protiv siromaštva, što je jedan od najvećih problema s kojim se danas suočava čovječanstvo jer jedna četvrtina ukupnog stanovništva na planeti živi u uvjetima ekstremnog siromaštva. 

Bojić je podsjetio da su se svjetski lideri, potpisujući 2000. godine Milenijumsku povelju, obavezali da će raditi na iskorjenjivanju problema siromaštva koji nastaje oružanim sukobima, slabom ekonomijom i niskom stopom zaposlenih, kao i klimatskim promjenama. 

Napomenuo je da borba protiv siromaštva uključuje i borbu za brži ekonomski rast, smanjenje stope nezaposlenosti, veća primanja, posebno u realnom sektoru, bolje obrazovanje i zdravstveni sistem. 

Ukazujući na problem siromaštva u BiH koji ugrožava elementarna ljudska prava građana, Bojić je pozvao sve institucije vlasti na svim nivoima da se uključe u borbu protiv siromaštva i pokažu solidarnost prema onima koji žive ispod granice siromaštva. 

Prema službenim podacima, oko 48 posto stanovništva živi na granici siromaštva, dok je 18 posto građana ispod linije koja označava kritično siromaštvo, saopćeno je danas iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close