Prvi put od lipnja 2022.

Bitcoin se vratio na razine iznad 30.000 dolara

Dok bankarski i realni sektor možda gaze prema velikoj krizi i recesiji, bitcoin i glavne kriptovalute dobivaju na cijeni i signaliziraju veliki povratak nakon višemjesečne "kriptozime"
Gospodarstvo / Novac | 11. 04. 2023. u 15:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Otkako je, sredinom lipnja prošle godine, cijena bitcoina "pala s litice" i razine od 30.000 dolara na oko 20.000 dolara, na tim je razinama ostala sve do kraja prošle godine.

Ove godine, pak, bitcoin je ponovno u "zelenom", a gledajući samo od početka siječnja do sada, cijena mu se gotovo pa udvostručila.

Određeni su skokovi bili zabilježeni tijekom siječnja i veljače, no najveći vjetar u leđa bitcoin je dobio krajem prošlog mjeseca, kada se počelo pričati o mogućoj velikoj krizi u tradicionalnom bankarskom sektoru – pa možemo zaključiti da dio kapitala "bježi" iz tradicionalne imovine i nalazi utočište u kriptovalutama.

Psihološka granica

Početak travnja prošao je u trgovanju bitcoinom na razinama od 27-28 tisuća dolara, da bi odmah nakon Uskrsa ponovno započeo rast – čime je najveća svjetska kriptovaluta ponovno dosegnula psihološku granicu od 30.000 američkih dolara, razinu na kojoj se nije nalazila desetak mjeseci.

Ovoga puta razlozi za rast cijene nalaze se, vjerojatno, u nepovjerenju prema zdravlju financijskog sektora, a spominje se i moguće popuštanje američkog FED-a kad je riječ o daljnjem podizanju referentne kamatne stope, pa čak i najave recesije u SAD-u.

Ide na 35.000

Analitičari kažu da je prelaskom ove razine otvoren put bitcoinu do razine od 35.000 dolara, što znači da bi kretanje njegove cijene moglo biti upravo suprotno kretanju glavnih pokazatelja realne ekonomije.

Rast bitcoina u posljednjim danima prate i ostale veće kriptovalute, pa se, primjerice, ethereum približio vrijednosti od 2.000 dolara, što je razina cijene zadnji puta zabilježena protekloga kolovoza.

Kopirati
Drag cursor here to close