Nema četvrtine zastupnika

Propada 'povratak' bijelog kruha?

Zahtjev za ocjenu ustavnosti nekog zakona može podnijeti najmanje četvrtina zastupnika što u ovom slučaju nije ispunjeno
Gospodarstvo / Novac | 06. 01. 2019. u 14:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na dnevnom redu sjednice Ustavnog suda BiH krajem siječnja trebao se naći zahtjev Momčila Novakovića i još deset bivših zastupnika Zastupničkog doma Parlamenta BiH za ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, kojima je ukinut takozvani bijeli kruh.

Jedanaest bivših zastupnika pokušalo je zahtjevom Ustavnom sudu BiH osporiti tu zakonsku odredbu kojom je na prijedlog Damira Arnauta, zastupnika SBB-a u tom domu, ukinuta naknada za nerad.

U međuvremenu, pod pritiskom svoje stranke Sadik Ahmetović i Salko Sokolović odustali su od zahtjeva. Time ostali podnositelji više ne ispunjavaju uvjet o tome da zahtjev za ocjenu ustavnosti nekog zakona može podnijeti najmanje četvrtina zastupnika.

S obzirom na to da Ustavni sud prilikom odlučivanja o zahtjevu za ocjenu ustavnosti nekog zakona prvo razmatra pitanje dopustivosti, što u ovom slučaju nije ispunjeno, to znači da se pitanje ''bijelog kruha'' vjerojatno neće ni naći pred sucima tog suda.

Pod ''bijelim kruhom'' se podrazumijevala mogućnost da članovi Predsjedništva BiH, državni premijer, ministri, njihovi zamjenici, savjetnici, parlamentarci i rukovoditelji nekih državnih institucija mogu primati plaću i godinu nakon okončanja mandata.

Nažalost, ovu privilegiju još uvijek koriste dužnosnici na entitetskom nivou, te u nekim županijama.

Kopirati
Drag cursor here to close