Zračni prostor

BHANSA bilježi ogroman rast prihoda od zarade ''na nebu''

Prema riječima direktora BHANSA-e Davorina Primorca ključnim za rast prihoda se pokazalo uvođenje koncepta slobodnih ruta u zračnom prostoru BiH zajedno sa Srbijom, Crnom Gorom i Hrvatskom.
Gospodarstvo / Novac | 18. 03. 2018. u 10:13 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) je prošle godine ostvarila rast prihoda od preko 11 milijuna KM, odnosno za 26,69% više u odnosu na 2016. godinu, što je konkretna potvrda uspješnog rada Agencije.

Prvotnim planom ukupni prihodi za 2017. godinu iznosili su 48.527.632 KM, ali su oni rebalansom povećani za 4.600.000 KM zbog 10% prosječnog povećanja prometa, odnosno prihoda od rutnih naknada na godišnjoj razini (4.500.000 KM) i 3% prosječnog povećanja prometa odnosno prihoda od terminalnih naknada (100.000 KM).

BHANSA se u najvećem dijelu financira sredstvima ostvarenim na temelju pruženih usluga u zračnoj plovidbi, odnosno rutnih naknada. Prihodi od preleta za 2017.godinu iznosili su 48.600.181 KM.

Prema riječima direktora BHANSA-e Davorina Primorca ključnim za rast prihoda se pokazalo uvođenje koncepta slobodnih ruta u zračnom prostoru BiH zajedno sa Srbijom, Crnom Gorom i Hrvatskom.

''Zračni prostor BiH je sa konceptom slobodnih ruta postao konkurentniji i efikasniji zbog čega su se zrakoplovne kompanije u mnogo većoj mjeri koristili uslugama BHANSA-e. Rezultat u ukupnom povećanju prometa je nevjerojatan, što je vidljivo iz ovih pokazatelja, a što je 2017. godine prepoznala i Europska komisija dodjeljujući nagradu upravo za ovaj projekt'', zaključuje Primorac.

Jedan od prioriteta BHANSA-e u ovoj godini je školovanje i obuka većeg broja kontrolora letenja iz BiH koje se provodi u Češkoj. Na nedavno održanom Svjetskom ATM kongresu u Madridu Primorac se susreo s direktorom češke agencije za kontrolu zračne plovidbe ANS CR Janom Klasom, kako bi razgovarali o uspješnom završetku prve godine obuke bh. kontrolora.

Ovaj projekt koji uključuje šest europskih agencija, trebao bi osigurati da BHANSA do aprila 2020. godine ima 69 novih kontrolora letenja.

Primorac i Klas su sa zadovoljstvom konstatirali kako se projekt uspješno provodi, jer su sve planirane aktivnosti u prvoj godini realizirane kako je i predviđeno.

Početni trening za 21 polaznika iz prve grupe je završen i 12 budućih kontrolora iz BiH već su uključeni u praktičnu obuku u Finskoj i Hrvatskoj.

Kopirati
Drag cursor here to close