Teže izbjegavanje sankcija

Banke u Emiratima zatvaraju račune Rusima

Vedomosti su tvrdile da su banke UAE uvele ograničenja za ruske klijente prije nego što su SAD najavile sekundarne sankcije u prosincu 2023.
Gospodarstvo / Novac | 19. 02. 2024. u 18:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Banke u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) ograničile su svoje poslovanje s Rusijom i počele zatvarati i osobne i poslovne račune zbog opasnosti od sekundarnih sankcija.

Izvor blizak ruskom kabinetu ministara rekao je za Vedomosti da je ruska vlada svjesna problema, iako ga smatra nekritičnim i rješivim.

"U ovom trenutku banke UAE ne prihvaćaju novac iz Rusije i ne omogućuju plaćanja u suprotnom smjeru prema Rusiji", objavio je ruski list.

Izvor je rekao da emiratske banke nastavljaju zatvarati račune kompanija u vlasništvu ruskih državljana, "i nisu uvijek transparentne o razlozima zatvaranja".

Napominje se da su banke UAE počele pooštravati svoju politiku prema klijentima s ruskim državljanstvom u jesen 2023. Tada su kreditne institucije prestale prihvaćati uplate iz Rusije.

Banka u Hong Kongu morala je biti dodana u lanac plaćanja, ali je od veljače 2024. prestala sudjelovati u shemi, a plaćanja se sada vrše u kriptovaluti.

Situacija s bankarskim uslugama zakomplicirala se za tvrtke s ruskim korisnicima koje ne vrše transfer novca u Rusiju, niti primaju novac iz Rusije.

Vedomosti su tvrdile da su banke UAE uvele ograničenja za ruske klijente prije nego što su SAD najavile sekundarne sankcije u prosincu 2023. Izvori su sugerirali da bi to moglo biti zbog značajnog udjela stranih dioničara u velikim kreditnim institucijama.

Izvori navode da je još uvijek moguće da fizičke ili pravne osobe iz Rusije otvore račun u bankama UAE, ali procedura traje duže za one koji nemaju veze s lokalnim elitama.

Kopirati
Drag cursor here to close