Prijava Spotify-ja

Appleu prijeti pola milijarde eura kazne u EU

Još 2019. godine glazbeni streaming servis Spotify službeno je bio prijavio Apple Europskoj komisiji zbog nametanja visokih provizija na iznose pretplata. Sljedećeg mjeseca mogla bi stići i presuda.
Gospodarstvo / Novac | 20. 02. 2024. u 10:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Apple i Spotify već su godinama u "ratu" oko provizija na App Storeu. Priča je poznata i već više puta ponavljana – Apple ne dozvoljava (odnosno, donedavno nije dozvoljavao) plaćanje pretplata putem vanjskih pružatelja usluga, već je obvezivao developere da pristup svojim servisima naplaćuju isključivo putem App Storea.

Pritom im je na svaku transakciju uzimao standardnu proviziju od 30% - stavljajući tako određene kompanije u nepovoljan tržišni položaj.

Podrivanje konkurencije

Spotify je tu posebno bio pogođen, jer im je Apple konkurirao i svojom aplikacijom Apple Music, i to na perfidan način. Plati li korisnik, naime, 10 dolara za Apple Music, sav novac ide Appleu.

Međutim plati li isti iznos za pretplatu na Spotify, ta će kompanija dobiti tek 7 dolara. Da bi Spotify zaradio isto koliko i Apple, morao bi povisiti cijene, a tada više neće biti konkurentan – tvrdili su tada iz Spotifya te prijavili cijelu stvar Europskoj komisiji.

EK je potom pokrenula i istragu, kojom je željela utvrditi je li Apple svojim ponašanjem kršio pravila Europske unije o poštenoj tržišnoj utakmici.

Slučaj je pokrenut još 2019. godine, a Financial Times sada navodi da bi presuda mogla stići početkom sljedećeg mjeseca, javlja Bug.

Kazna od 500 milijuna eura

Appleu bi, kažu njihovi izvori, mogla biti izrečena kazna u visini od oko 500 milijuna eura, jer je istraga pokazala da su zaista podrivali konkurenciju i išli protiv pravila o jedinstvenom tržištu EU.

Apple će tako vjerojatno biti kažnjen zbog iskorištavanja svoje snažne tržišne pozicije i negativnog utjecaja na zdravu konkurenciju i poštenu tržišnu utakmicu.

Izrekne li EK zaista navedenu kaznu, bit će to prva velika kazna za Apple na razini EU, ali i jedna od najvažnijih u tehnološkom sektoru do sada. Njezine bi posljedice mogle biti dodatne promjene uvjeta unutar App Storea, koje je Apple već počeo primjenjivati – ali moguće je da je to učinio prekasno.

 

Kopirati
Drag cursor here to close