Smeće iz COVID bolnica?

Je li ''smećarska mafija'' pronašla novu deponiju - Bosnu i Hercegovinu?

Mještani strahuju da otpad dolazi iz COVID bolnica
Gospodarstvo / Novac | 26. 07. 2020. u 16:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Načelnica Općine Drvar Dušica Runić ukazala je da danima pokušava da raznim modelima postigne cilj da nelegalno deponirani otpad iz Italije ukloni s područja ove općine, ali da je on i dalje tu, da su se pojavili prvi slučajevi virusa korona i da narod više ne može izdržati.

"Otpad je i dalje u Drvaru. Kisne. Isparava. Kronični bolesnici imaju probleme. Smrdi. Pojavili su se prvi slučajevi zaraze virusom korona. Što da kao načelnik općine odgovorim narodu koji ne može više da izdrži, narodu koji je do prije mjesec dana živio u ekološki zdravoj sredini", navela je Runić u otvorenom pismu, koje prenosi Srna.

Stanovništvo - kolateralna šteta

Ona je u pismu višim razinama vlasti, inspektoratima, sudstvu, tužiteljstvima i svim zainteresiranim stranama kao istaknula da nelegalno deponiranih 300 tona otpada, transportiranog iz Italije u Drvar, pokazuje sve nedostatke i administrativnu neuređenost zakonskih regulativa između Hercegbosanske županije i Federacije BiH, te da je lokalno stanovništvo kolateralna šteta.

"Kolateralna šteta je nerazvijena lokalna uprava i narod koji tu živi ili je nekom od zainteresiranih strana u interesu da se kompletan `slučaj` zataška", navela je Runićeva.

Ona je opisala kako danima pokušava administrativnim i zakonskim modelima da postigne cilj da otpad bude uklonjen s područja općne Drvar, te je podsjetila da je županijskom Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite životne sredine bilo je potrebno samo šest dana da izda rješenje o nepostojećem reciklažnom pogonu, a Federalnom manje od 25 da izda dozvolu za uvoz, i istog dana kada je FBiH proglasila stanje nesreće uzrokovano virusom.

BiH - nova deponija?

Podsjetimo, sumnjivi otpad uvezen je pod krinkom noći, u jeku pandemije, uz sve dozvole svih razina u Bosni i Hercegovine. Dozvolu za uvoz dale su i županijske i federalne vlasti, iako u Hercegbosanskoj županiji ne postoji pogon za reciklažu. Firma koja je uvezla talijansko smeće "Krom reciklaža" registrirana je na adresi općine Drvar. Mnogo neregularnosti, još više pitanja, ali dominira jedno: je li ''smećarska mafija'' pronašla novu deponiju - Bosnu i Hercegovinu?

Slučaj su otkrile komšije Grahovljaci, a talijansko smeće ubrzo je potreslo sve razine vlasti, od Drvara, preko Livna, do Sarajeva.

Otpad iz COVID bolnica?

I to smeća uvezenog u jeku pandemije iz najpogođenijeg dijela Italije, Padove. Podgrijava to strahove mještana da otpad dolazi iz COVID bolnica, piše N1.

Dozvolu za upravljanje otpadom rješenjem je potpisao županijski ministar Hikmet Hodžić. U izdatom dokumentu stoji da se "Krom reciklaži" odobrava uvoz blizu 8.000 tona smeća godišnje, a navode se i pogoni u mjestu Pasjak, gdje navodno postoji mogućnost reciklaže.

No, papir trpi sve, pa i lažne navode.

Krom reciklaža

Poduzeće "Krom reciklaža" osnovali Rodoljub Dinić iz Beograda, Miljan Lainović iz Novog Sada i Krsto Medan iz Zrenjanina. S tim investitorima sastajala se i načelnica Drvara, vjerujući da će izgraditi kompostanu.

Od federalne ministrice Đapo očekuje da Italiji pošalje urgenciju za vraćanje spornog otpada. Objašnjava i zašto je firma uvoznik "Krom reciklaža" registrirana na adresi općine.

"Od njih (od Suda) sam službeno dobila odgovor da je došlo do greške prilikom notarske obrade dokumenta i u prijavi je greškom ostala Titova 1. Narod po meni reagira potpuno realno. I ja kao stanovnik Drvara imam istu bojazan", kaže Dušica Runić, načelnica Drvara.

Uništenje čistog života

Bojazan da će talijansko smeće uništiti jedino što je Drvarčanima ostalo - čistu životnu sredinu. Prozvana federalna ministrica Edita Đapo kaže:

"Svako ministarstvo radi po zahtjevu, dokumentacija koju su oni nama dostavili je potpuno čista. Tu se radi o poduzeću koje je od županije dobilo dozvolu za upravljanje otpadom. Bilo je sve opisano da tu imaju hale za smještaj, mašine i slično".

Ono što je bilo opisano na papiru, nitko nije provjerio na terenu, pa su sve razine jedna za drugom izdavald potrebne dozvole. Jedan šleper završio je u Bihaću, dodatni u Busovači. U smeću se pored Drvara guši i susjedno Grahovo. Hoće li na talijanskom smeću neko zaraditi novac, ili pak zatvor, pitaju se građani.

Struka ponavlja da je u BIH zabranjen uvoz smeća radi odlaganja.

Kopirati
Drag cursor here to close