Što se događa?

Alarm za uzbunu: Njemačka ekonomija na pragu recesije

Institut za ekonomska istraživanja iz Münchena prošli mjesec je objavio da je njemačka ekonomija na pragu recesije.
Gospodarstvo / Novac | 10. 09. 2019. u 08:47 Tekst: Anadolija agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvoz Njemačke porastao je u lipnju ove godine, pokazali su službeni podaci, što ukazuje na neočekivano solidan početak trećeg kvartala najveće europske ekonomije.

Prema najnovijim podacima Federalnog zavoda za statistiku Njemačke, izvoz u toj zemlji je porastao 0,7 posto na mjesečnom nivou, dok je uvoz opao za 1,5 posto.

Trgovinski suficit porastao je na 20,2 milijarde eura, nakon što je podatak o suficitu za lipanj revidiran naniže na 18,0 milijardi eura.

Ekonomisti su predviđali pad izvoza od 0,5 posto i pad uvoza od 0,3 posto, kao i da će trgovinski suficit u srpnju iznositi 17,5 milijardi eura.

"Međutim, najnoviji trgovinski podaci donose veoma slab tračak nade", kazao je ekonomista banke ING, Carsten Brzeski.

Institut za ekonomska istraživanja iz Münchena prošli mjesec je objavio da je njemačka ekonomija na pragu recesije.

Anketa u 10.000 njemačkih kompanija također je pokazala da su menadžeri nezadovoljni trenutnom ekonomskom situacijom, pesimistični oko narednih mjeseci, i to najpesimističniji u posljednjih deset godina.

Njemačka centralna banka (Deutsche Bundesbank) je u kolovozu konstatirala da njemačka ekonomija ne pokazuje znakove oporavka u ljetnom tromjesečju, upozoravajući na mogućnost tehničke recesije nakon blagog pada aktivnosti u drugom tromjesečju.

Kopirati
Drag cursor here to close