Otac računalstva

Alan Turing dobio priznanje na novčanici od 50 funti

Engleska središnja banka je otkrila dizajn nove novčanice od 50 funti na kojoj će se naći lik oca računalstva i pionira kriptografije Alana Turinga.
Gospodarstvo / Novac | 29. 03. 2021. u 12:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Guverner engleske središnje banke Bank of England Andrew Bailey ovoga je tjedna službeno otkrio dizajn nove novčanice od 50 funti, na čijem će se posebnom izdanju naći lik Alana Turinga, čovjeka kojeg često nazivamo "ocem računalstva".

Ovaj potez bio je najavljen prije godinu i pol, a sada je dizajn komemorativne novčanice finaliziran i spreman za puštanje u opticaj.

To će se službeno dogoditi 23. lipnja, na 99. obljetnicu rođenja velikana računalne znanosti i kriptografije, javlja Bug.

Nova novčanica od 50 funti sadrži napredne sustave zaštite, načinjena je od izdržljivog plastičnog polimera, i trebala bi biti jedna od najsigurnijih ikada.

Na njoj prikazana fotografija Alana Turinga nastala je 1951. godine, a uz nju na novčanici možemo vidjeti detalje poput Turingovog računalnog stroja Automatic Computing Engine i nacrta za stroj British Bombe kojim su dešifrirane poruke njemačke Enigme.

Tu je i Turingova slavna izjava iz 1949. godine: "Ovo je samo okus onoga što dolazi, i samo sjena onoga što će tek biti", njegov potpis, te – kako bi se zaokružio dojam geekovske novčanice – na prikazanoj bušenoj traci binarnim kodom ispisan je datum rođenja Alana Turinga.

 

Tko je bio Alan Turing?

Alan Mathison Turing rođen je 23. lipnja 1912. godine. U početku svoje znanstvene karijere radio je kao matematičar, no početkom 2. svjetskog rata počeo se baviti kriptografijom.

Njegov rad bio je ključan za razbijanje šifrarnika njemačkog komunikacijskog sustava Enigma, čime je, vjeruje se, rat skraćen za nekoliko godina, te su sačuvani nebrojeni ljudski životi.

Turingovo "radno mjesto" bio je tada strogo tajnoviti Bletchley Park pokraj engleskog grada Milton Keynesa, gdje su stotine ljudi radile na hvatanju i dešifriranju kriptirane njemačke komunikacije.

1946. godine dobio je najviše Odličje Britanskog Carstva (OBE), no zbog tajnovitosti svojeg rada, ali i činjenice da je bio homoseksualac, za života nije dobio pozornost niti slavu koju je zaslužio. 1952. godine bio je optužen i osuđen zbog svoje, tada u Britaniji ilegalne, seksualne orijentacije, te slijedom toga kemijski je kastriran.

Pod pritiskom "terapije", gubitka posla i praktičnog isključenja iz društva Turing je 8. lipnja 1954. godine izvršio (smatra se) samoubojstvo trovanjem.

U kolovozu 2014. godine engleska kraljica Elizabeta dodijelila je Turingu posthumno pomilovanje čime je on i formalno rehabilitiran i promaknut u velikana britanske i svjetske povijesti.

Kopirati
Drag cursor here to close