Revizori

Rezerva za rezerve: Koga smo častili vikendom i izvan radnog vremena?

Direkcija robnih rezervi Federacije BiH je dužna 4,2 milijuna KM za porez.
Gospodarstvo / Novac | 30. 09. 2021. u 12:00 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Rješenjem Uprave za neizravno oporezivanje od 17. 1. 2017. godine Direkciji robnih rezervi F BiH je oduzet PDV broj, ali se postupak prestanka registracije ne može okončati jer Direkcija ima neizmirene obveze po osnovu neizravnih poreza iz ranijeg razdoblja u iznosu od 4.241.334 KM. Za izmirenje ove obveze Direkcija je proračunskim zahtjevom tražila 1.000.000 KM, dok je proračunom FBiH za 2020. godinu odobreno 100.000 KM'', navodi se u Izvještaju o financijskoj reviziji Federalne direkcije robnih rezervi za 2020. godinu.

Revizori su naveli i kako prijedlog srednjoročnog programa robnih rezervi za razdoblje od pet godina nije dostavljen Vladi FBiH u skladu sa Zakonom o federalnim robnim rezervama.

''Zbog toga nije donesen Srednjoročni program federalnih robnih rezervi, kojim se utvrđuje vrsta, količina i vrijednost federalnih robnih rezervi; njihov teritorijalni razmještaj; količina roba za obnavljanje, najmanja količina roba koja mora biti stalno na raspolaganju za potrebe opskrbe u slučaju prirodnih i drugih nesreća većeg obujma i rata, te broj dana opskrbe ovim količinama i uvjeti pod kojima se određene vrste i količine federalnih robnih rezervi povjeravaju na skladištenje'', navedeno je.

U izvještaju se navodi i kako nije postupljeno u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, kojim je utvrđeno da je ugovorni organ obavezan poništiti postupak javne nabavke u slučaju kada su cijene svih prihvatljivih ponuda znatno veće od osiguranih sredstava.

''Proveden je postupak i zaključen Kupoprodajni ugovor sa dobavljačem u vrijednosti od 702.000 KM, iako je procijenjena vrijednost nabavke bila za 102.024 KM manja od vrijednosti nabavke. Nabavke usluga skladištenja i obnavljanja robnih rezervi na osnovu kojih je zaključeno osam ugovora u vrijednosti od 626.927 KM nisu provedene uz primjenu odgovarajućeg postupka, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Godišnji popis imovine i obaveza Direkcije na 31. 12. 2020. godine i usklađivanje stvarnog stanja sa knjigovodstvenim stanjem nije u potpunosti izvršeno u skladu sa Zakonom o računovodstvu i reviziji u FBiH'', navedeno je, između ostalog u revizorskom izvješću.

Izdaci za usluge reprezentacije iskazani su u iznosu od 6.045 KM. No, uvidom u račune dobavljača, revizori su zaključili kako je više računa izdano izvan redovnog radnog vremena Direkcije i u dane vikenda, te da nisu sačinjeni izvještaji o svrsi korištenja eksterne reprezentacije.

''Budući da na računima za reprezentaciju nije naveden kratak pisani izvještaj o svrsi korištenja, niti da su korisnici usluga institucije i organizacije predviđene podzakonskim i internim propisima, ne možemo potvrditi da su sredstva reprezentacije izvršena za namjene utvrđene Uredbom o reprezentaciji i poklonima u federalnim organima uprave i federalnim upravnim organizacijama i Pravilnikom o reprezentaciji i poklonima Direkcije'', naveli su, između ostalog, revizori.

Utvrdili su kako prije godišnjeg popisa nije izvršeno usuglašavanje stanja iskazanih u pomoćnim evidencijama sa stanjem iskazanim u Glavnoj knjizi, nije u potpunosti izvršen popis imovine i obaveza Direkcije, te da nije izvršeno usuglašavanje stvarnog stanja s knjigovodstvenim. Dakle, popis imovine, obaveza i potraživanja nije izvršen u potpunosti skladu sa zakonima.

 

Kopirati
Drag cursor here to close