Ubiranje poreza

55,8 milijuna KM: Dodatna zarada zbog novog Zakona o trošarinama

PDV generator rasta prihoda UNO BiH.
Gospodarstvo / Novac | 20. 05. 2018. u 12:27 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pozitivni trendovi u naplati prihoda od neizravnih poreza nastavljeni su tijekom ove godine.

Glavni generator rasta prihoda u prva četiri mjeseca 2018. je PDV, kojeg je naplaćeno 58,4 milijuna KM više nego 2017., preliminarni su podaci na koje se pozivaju u Odjelu za makroekonomsku analizu Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BIH.

Podsjećaju i na visok iznos neusklađenih prihoda od oko 24 miljuona KM, od kojeg se znatan dio odnosi na PDV, tako da se nakon usklađivanja uplata sa prijavama mogu očekivati i veći neto efekti na PDV-u.

Izmjene Zakona o trošarine su donijele dodatni rast prihoda od cestarine od 55,8 milijuna KM. Prihodi od putarine bilježe snažan rast zbog rasta stope od 1.veljače 2018. Ipak, usporavanje uvoza i domaćeg prometa derivata, kao posljedica rasta maloprodajnih cijena odražava se i na naplatu prihoda od putarine.

Manji rast je zabilježen kod prihoda od carina i akciza.

U aprilu je bruto naplata prihoda porasla za 18,7 milijuna KM ili za 3,3 posto, podaci su navedeni u biltenu Odjela za makroekonomsku analizu UO BIH.

Zbog povećanih isplata povrata neto naplata prihoda bila je veća za 7,7 milijuna KM ili za 1,6 posto, a kumulativna neto naplata za 137,5 milijuna KM, što predstavlja rast od osam posto u odnosu na isti period 2017.

Usporedba nominalne bruto i neto naplate pokazuje da je i bruto i neto naplata u prva četiri mjeseca 2018. iznad naplate u prethodnim godinama, odnosno da u nominalnom smislu predstavljaju maksimum od uvođenja PDV-a.

Kopirati
Drag cursor here to close