Sastanak

45 milijuna KM za MO i OS BiH

Cilj posjete je bio da predstavnici obrambene industrije Republike Turske steknu uvid i procijene stanje i potrebe OS BiH.
Gospodarstvo / Novac | 20. 04. 2022. u 12:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar obrane BiH Sifet Podžić sa suradnicima primio je 20. travnja 2022. godine predstavnike kompanija turske obrambene industrije ''Roketsan'', ''STM'' i ''Havelsan''.

Cilj posjete je bio da predstavnici obrambene industrije Republike Turske steknu uvid i procijene stanje i potrebe OS BiH, u kontekstu potpisivanja Sporazuma o vojno-financijskoj suradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske, a imajući u vidu Plan razvoja i modernizacije Oružanih snaga BiH 2017. - 2027. godina.

Ministar obrane BiH je napomenuo da je Sporazumom o vojno-financijskoj suradnji dogovorena financijska pomoć između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske kojim se osigurava 200 milijuna turskih lira (45 milijuna konvertibilnih maraka) za MO i OS BiH, i taj novac će biti iskorišten za nabavljanje nove opreme od turske obrambene industrije.

Ministar Podžić je naglasio kako mu je drago vidjeti kako prijatelji Bosne i Hercegovine vojno-tehnološki napreduju, te je izrazio nadu nakon aktuelnih događanja u Ukrajini, da će Europa razumjeti kako je sigurnost prioritet broj jedan.

Na sastanku je, pored predstavnika kompanija, prisustvovao i vojni ataše Republike Turske u BiH brigadir Mustafa Sitki Tatar koji se zahvalio na prijemu te dodao da će ovi vidovi suradnje biti još jedan most spajanja između dvije prijateljske zemlje.

Kopirati
Drag cursor here to close