Vlada Federacije

45 milijuna KM za branitelje

Utvrđen je koeficijent za egzistencijalnu naknadu razvojačenim braniteljima...
Gospodarstvo / Novac | 15. 07. 2021. u 14:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada FBiH donijela je odluku kojom je utvrdila koeficijent jedan za obračun i isplatu mjesečne novčane egzistencijalne naknade razvojačenim braniteljima i članovima njihovih obitelji za razdoblje srpanj rujan 2021. godine.

Na osnovu utvrđenog koeficijenta i utvrđenog iznosa članom 22. stav (1) Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, bit će utvrđena i visina mjesečne novčane egzistencijalne naknade za isto razdoblje ove godine.

Za isplatu novčane egzistencijalne naknade demobiliziranim braniteljima i članovima njihove obitelji u Proračunu FBiH za 2021. godinu su planirana sredstva od 45 milijuna KM, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Kako je nakon sjednice izjavio pomoćnik federalnog ministra za boračka pitanja Mirza Terzo, prema usvojenom koeficijentu mjesečne naknade bit će na istom nivou kao u prvoj polovini 2021. godine.

''Pošto je ovo najmlađi zakon u ovoj oblasti, dužan sam vas informisati da je kroz bazu isplata dosada prošlo 20.000 korisnika, te da se trenutno na isplati nalazi 17.700 korisnika, kao i da je za ovu namjenu u prvoj polovini godine isplaćen 21 milijun KM'', kazao je Terzo.

Podsjetio je kako je, osim rečenog, demobiliziranim borcima u prvoj polovini ove godine isplaćeno 1,7 milijuna KM za liječenje, odnosno za subvencioniranje troškova sahrana.

Video: Terzo: Usvojen koeficijent egzistencijalne naknade za demobilizirane borce

''Pored toga, resorno ministarstvo je zajedno s Federalnom vladom, odnosno Ministarstvom financija FBiH za razdoblje siječanj-lipanj 2021. godine isplatilo 161 milijun KM na ime naknada osobne i obiteljske invalidnine, za dobitnike ratnih priznanja i na ime egzistencijalne naknade. To znači da su se svaki mjesec u prosjeku za 103.000 korisnika isplaćivale spomenute naknade'', precizirao je Terzo.

Dodao je kako je Proračun Federacije BiH u ovoj oblasti stabilan, kao i da u spomenutom razdoblju nije bilo kašnjenja, te da nije planirano bilo kakvo smanjenje za naknade u toj oblasti.

Terzo je napomenuo kako je proračun resornog ministarstva 347 milijuna KM, te da on jamči blagovremenu isplatu naknada.   

Kopirati
Drag cursor here to close