Pet država članica

2,5 milijuna eura u poboljšanje kontrole malog i lakog naoružanja u BiH

Projekt nastoji podržati policiju i druge agencije za provođenje zakona u BiH kako bi smanjili sigurnosne rizike vezane za ilegalno posjedovanje, zloupotrebu i trgovinu SALW-a i streljiva, te kako bi poboljšali kontrolu naoružanja.
Gospodarstvo / Novac | 11. 11. 2021. u 13:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH), i Selmo Cikotić, bh. ministar sigurnosti, potpisali su u četvrtak sporazum o provođenju projekta za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja (SALW) tijekom naredne tri godine.

Projekt će osigurati sredstva da se policijskim jedinicama sa službenim psima pomogne u otkrivanju vatrenog oružja i eksploziva, te da se poboljša sigurnost policijskih skladišta SALW-a, uskladi zakonodavni i regulatorni okvir za deaktivaciju SALW-a i opreme najmanje dva centra za deaktivaciju. Projekt nastoji podržati policiju i druge agencije za provođenje zakona u BiH kako bi smanjili sigurnosne rizike vezane za ilegalno posjedovanje, zloupotrebu i trgovinu SALW-a i streljiva, te kako bi poboljšali kontrolu naoružanja.

''Široka dostupnost ilegalnog malog oružja i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini, njihova zloupotreba i prekogranična trgovina, predstavljaju ozbiljnu prijetnju sigurnosti svih građana u BiH, regiji jugoistočne Europi, pa i šire'', rekla je Kavalec.

''Frapantno je da je gotovo 96% svih krivičnih djela u kojima je korišteno vatreno oružje u Bosni i Hercegovini uključivalo upotrebu ilegalno posjedovanog oružja. Stoga je veoma važno da udružimo snage i uspostavimo mehanizme koji će pomoći u poboljšanju kontrole naoružanja i u spašavanju života'', dodala je Kavalec.

Projekt financira pet država članica OSCE-a: Češka, Francuska, Lihtenštajn, Njemačka i Sjedinjene Američke Države. Od planiranog projektnog budžeta od 3,5 milijuna eura, ovih pet država je osiguralo 2,5 milijuna eura, dok će se prikupljanje sredstava nastaviti tijekom realizacije projekta.

“Ovaj projekt će direktno doprinijeti implementaciji Strategije za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini kao i Mape puta za održivo rješenje za suzbijanje nedozvoljenog posjedovanja, zloupotrebe i trgovine malim i lakim oružjem na Zapadnom Balkanu“, rekao je Cikotić.

Kopirati
Drag cursor here to close