Pokretanje biznisa

Poticaj za 11 mladih poduzetnika iz Mostara i Čapljine

Odobrena su sredstva za poslovne ideje otvaranja fitnes centra, salona za uljepšavanje, agencije za dadilje, agencije za hosting, agencije za digitalni i grafički dizajn, produkcijskog studija, restauriranja i servisa povijesnih vozila...
Gospodarstvo / Novac | 06. 07. 2021. u 12:28 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedanaestoro mladih poduzetnika iz Mostara i Čapljine potpisalo je u utorak u Mostaru ugovore o financiranju njihovih biznis ideja.

Poticaje od oko 8.000 KM po projektu dobili su u okviru trogodišnjeg programa YourJob kojeg provodi Caritas Bosne i Hercegovine.

U okviru projektne aktivnosti inkubatora poslovnih ideja i financijske potpore za pokretanje poduzeća, 20 mladih je sudjelovalo na boot campu u Mostaru u ožujku 2021. godine, na kojem su naučili kako svoju biznis ideju pretočiti u biznis plan te su svi aplicirali za financijsku potporu.

Odabranih 11

Najbolje ideje su predstavljene stručnoj komisiji na online pitch prezentaciji te je odabrano 11 najkvalitetnijih.

Odobrena su sredstva za poslovne ideje otvaranja fitnes centra, salona za uljepšavanje, agencije za dadilje, agencije za hosting, agencije za digitalni i grafički dizajn, produkcijskog studija, restauriranja i servisa povijesnih vozila, proizvodnju jastuka od ljuski heljde i pira, proizvodnju namaza od lješnjaka.

Voditelj projekta Miroslav Valenta kazao je kako Caritas nastoji pružiti mogućnosti za ostvarenje zapošljavanja u BiH kroz savjetovališta za zapošljavanje u Mostaru, Čapljini i Banjoj Luci.

U okviru projekta YourJob mladima se pružaju različiti alati kroz koje oni mogu osigurati svoj povratak na tržište rada, a jedan od tih alata su i poticaji za samozapošljavanje kroz pružanje financijske potpore za osnivanje svojih vlastitih poduzeća, dodao je Valenta.

Istaknuo je kako je ovaj projekt Caritas pokrenuo u regiji u suradnji s Austrijskom razvojnom agencijom kako bi se pomoglo mladima koji žele ostati u BiH.

Razlog za ostanak 

Magistar sporta Elmir Burdelić, jedan od korisnika projekta, razmišljao je o napuštanju Bosne i Hercegovine, ali nakon što je dobio poticaj i mogućnost realizacije svoje biznis ideje odustao je od iseljavanja.

"Riječ je o pokretanju atletskog kluba u Mostaru i fitness centra koji bi bili drukčiji od onih koji već postoje ovdje. Riječ je o uvođenju novog koncepta treninga 'les mills', koji se koristi u Americi, te bi uveo korektivnu gimnastiku, kao i prvu relaks sobu na ovim prostorima", pojasni je Burdelić.

Foto: PR / Poticaj za 11 mladih poduzetnika iz Mostara i Čapljine

Govoreći o pokretanju posla u BiH, kazao je kako administracija stvara velike probleme i da se susretao s dosta nelogičnosti u tom procesu.

O poteškoćama prilikom pokretanja posla govorila je i Ana Ljubić, koja se bavi izradom jastuka od heljdinih ljuskica i pira.

"Moj biznis je aktivan već godinu dana. Radi se o pulvinaris brendu, o izradi ekoloških jastuka za spavanje i sjedenje. Tek sada ću prijaviti svoj biznis. Imam tim od troje ljudi i nadam se što boljem poslovanju nakon prijave obrta", kazala je Ljubić.

Kopirati
Drag cursor here to close