Zbog smanjenja plaća

U RS-u spreman generalni štrajk zakazan za 21. siječanj

Gospodarstvo / Industrija | 08. 01. 2013. u 17:11 Z.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sindikati prosvjete, policije, javne uprave i pravosuđa bh. entiteta Republika Srpska spremni su za generalni štrajk 21. siječnja. U međuvremenu, Vlada donosi uredbe kojima definira minimum procesa rada tijekom štrajka, upravo za radnike tih oblasti. Predstavnici Sindikata ne pristaju na to.

Prosvjetni radnici obustavit će nastavu 21. siječnja, a policajci, javni i pravosudni službenici poštovat će minimum procesa rada.

''To je u skladu sa entitetskim Zakonom o štrajku'', pojašnjavaju u Uniji sindikata. Sa dodatnim rješenjima i uredbama Vlade se ne slažu, prenosi Al Jazeera Balkans.

''Vlada je prije četiri godine bila obavezna donijeti odluku o minimumu procesa rada, ali oni to nisu uradili. Evo to rade ovih dana. Za Sindikat obrazovanja, znanosti i kulture donijeli su Uredbu. Vlada je donijela Uredbu.

Mislimo da to ne ide. Ljudi iz obrazovanja, koji bolje poznaju materiju od mene, kažu da oni nemaju minimum procesa rada. Dakle, Zakon o štrajku ne spominje minimum procesa rada u obrazovanju. Ova tri druga Sindikata da“, kaže Duško Jandrić, predsjednik Unije sindikata obrazovanja, policije, javne uprave i pravosuđa.

Uredbom Vlade je predviđeno da sati budu skraćeni sa 45 na 30 minuta, no premijer RS-a Aleksandar Džombić poručuje da se nastava ne smije obustaviti.

''Odgovorne osobe su dužne osigurati minimum nastave u skladu sa Zakonom“, ističe on.

Iz Unije sindikata još jednom poručuju da će se pridržavati Zakona o štrajku. Od objave nacrta proračuna i ekonomske politike za ovu godinu, na ulice Banje Luke, Bijeljine, Doboja i Zvornika izašlo je blizu 10.000 ljudi.

''Sve je bilo u skladu sa zakonom'', kažu u Sindikatu, ali, bilo je i pritisaka.

''Mi raspolažemo informacijama da je bilo i od rukovodstva nižeg ranga. Dakle, ne samo od ministara. Od niže rangiranog rukovodstva. Bilo je pritisaka da se ne izlazi na prosvjede, da se ne priprema štrajk“, naglašava Duško Jandrić.

Zahtjev Sindikata je jasan - povećanje cijene rada na 55 eura kako bi se ublažile posljedice smanjenja plaća od 10 do 25 posto.

Predstavnici Unije četiri sindikata kažu da su spremni za dalje pregovore. Tako je predviđeno i Zakonom o štrajku. Iz sindikata kažu da bi ti pregovori trebalo da se dese pet dana prije najavljenog štrajka.

Kopirati
Drag cursor here to close