Helezovi dronovi

BiH pravi tri vrste kamikaza?!

Ministar obrane BiH, Zukan Helez, u više je navrata govorio o dronovima pa je ranije rekao kako je BiH posjeduje predugovor s dvije države.
Gospodarstvo / Industrija | 13. 05. 2024. u 13:47 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosni i Hercegovini se trenutno razvijaju četiri vrste letjelica, od toga su tri vrste kamikaze i izviđački, a jedna vrsta je bombarder-izviđač, objavio je portal Klix pozivajući se na izvor ''uključen u sam proces''.

Kad je riječ o kamikazama, neimenovani izvor pojašnjava da ono što je kao kamikaza, ''je prvenstveno mala kamikaza koja nosi određenu vrstu bojeve glave''.

Bombarder-dron

''Druga dva su kamikaze-izviđači i radi se o dronovima koji su naoružani, ali na sebi imaju opremu za izviđanje te mogu, a ne moraju poslužiti kao kamikaza. Treći tip, a četvrta vrsta letjelice je bombarder dron koji ima opremu za izviđanje te ima također ima sposobnost da nosi streljivo'', piše Klix navodeći da je specifično da se ''ne radi o standardnom streljivu, ne nose minobacačko streljivo nego streljivo koje je specijalno razvijeno za tu vrstu dronova''.

Rekao je i kako se izbjegava korištenje komercijalnog streljiva zbog nemogućnosti nabavljanja ali i jer ''elementarna matematika kaže da je to skupo i nije odgovarajuće za određene mete''.

''Mi smo razvili ekvivalent tog zrna koji je dosta napredniji, mnogostruko jeftiniji i može se svuda proizvesti'', rekao je izvor.

Naglašava da se sve radi u sklopu domaće namjenske industrije, dio inženjera je obrazovan van BiH, ali svi su stanovnici Bosne i Hercegovine i kompletan proizvodni aspekt će biti u Bosni i Hercegovini u svim tvornicama namjenske industrije koje se budu mogle dobiti.

Izvor: Razvoj – Helez: Dron spakovan

Klix navodi kako su u projekt ''uključeni vrhunski stručnjaci, tako je jedan od angažiranih specijaliziran za razvoj stakla sa specijalnim vlaknima koji su kompozitni i sva tijela napravljena od kompozita, a čak se i kompoziti prave u Bosni i Hercegovini te testiraju''. Radi se o materijalima koji su mnogo lakši od aluminija i plastike, ali i mnogo čvršći.

''Što se tiče prigovora o tome da određena ministarstva nisu informirana, stvar je u tome da se radi o razvoju, a da će nakon što on bude okončan sve biti provučeno kroz zakonski okvir da se ozvaniči i registrira'', naveo je Klix dodajući kako će '' proizvodnja će ovisiti o globalnom tržištu'', te da će se ''prvobitno proizvesti par primjeraka dok se ne nađe kupac, a kraj projekta se očekuje za pet do šest mjeseci''.

''Tehnologija sklapanja će biti dodijeljena domaćim kompanijama namjenske industrije koje će onda prema vlastitoj procjeni moći da je stave na tržište'', navodi sarajevski portal.

Ministar obrane BiH, Zukan Helez, u više je navrata govorio o dronovima pa je ranije rekao kako je BiH posjeduje predugovor s dvije države.

''Dron je završen, spakovan, gotov! Testirat ćemo ga u Crnoj Gori! Pitaju me gdje se prave dronovi, pa ne pravim smjesu za ćevape pa da o svemu mogu javno govoriti! To su tajni podaci'', rekao je Helez koji je dobio demant iz Crne Gore o dogovoru za testiranje.

Demant iz Crne Gore

Naveli su da planom bilateralne suradnje u oblasti obrane između dvije zemlje za 2024. godinu nije predviđena nikakva vrsta zajedničke obuke što se tiče upravljanja bespilotnim letjelicama.

Helez je u svojim medijskim istupima govorio kako je namjenska industrija u BiH ''osposobljena do te mjere da može konkurirati svakoj namjenskoj industriji i to je ono što je dobro za BiH''.

''Mi ćemo te dronove izvoziti, to je skupo na tržištu. To je ponos naše namjenske industrije'', rekao je Helez u jednom istupu te dodao kako ''na pet mjesta imamo dronove koji se proizvode, to nije nikakva tajna''.

 

Kopirati
Drag cursor here to close