Kad je posao u pitanju, nema milosti

Airbus zabio Boeingu ‘nož u leđa’

Dvije su tvrtke priopćile kako je Airbus besplatno preuzeo malo više od 50 posto udjela u CSeries Aircraft Limited Partnership (CSALP), tvrtki koja proizvodi i prodaje te zrakoplove
Gospodarstvo / Industrija | 18. 10. 2017. u 10:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski proizvođač zrakoplova Airbus objavio je u utorak preuzimanje programa putničkih zrakoplova C serije kanadskog Bombardiera. Time je Bombardier dobio snažnog saveznika u trgovinskom sporu s američkim Boeingom koji je šokirao Kanadu, ali i Veliku Britaniju gdje Bombardier proizvodi krila za taj tip zrakoplova, prenosi Poslovni.hr.

Dvije su tvrtke priopćile kako je Airbus besplatno preuzeo malo više od 50 posto udjela u CSeries Aircraft Limited Partnership (CSALP), tvrtki koja proizvodi i prodaje te zrakoplove. No, Airbus će C seriju proizvoditi u svojoj tvornici u Alabami, što znači da njihova prodaja na američkom tržištu neće podlijegati carinama. A to je dramatični obrat u sporu s Boeingom.

Podsjetimo, američkom je proizvođaču uvažena žalba da Bombardier dobiva znatne državne subvencije, pa se time narušava tržišna utakmica. Prigovor je prvenstveno ciljao na Bombardierovu prodaju 75 zrakoplova C serije kompaniji Delta Airlines. Stoga su u rujnu američke vlasti uvele carinu na Bombardierove zrakoplove od čak 300 posto. Iako je izgubio većinsko vlasništvo nad programom u čiji je razvoj uložio šest milijardi dolara, Bombardier tvrdi da će ulazak Airbusa udvostručiti vrijednost programa. “Bombardier više nema kontrolu, ali bolje je imati trećinu udjela u vrlo uspješnom programu nego se boriti s visokorizičnim poslovanjem koje je možda od početka bilo prevelik zalogaj”, ističe za Reuters Richard Aboulafia, analitičar zrakoplovnog tržišta.

Svojevrsni Airbusov šah-mat u ovoj priči Boeing je popratio priopćenjem u kojem stoji kako “ovo izgleda kao upitan sporazum između dva konkurenta obilno subvencionirana od države koji zaobilaze nedavne zaključke američke vlade”, piše Bloomberg. “Naše je stajalište i nadalje da svatko mora igrati po jednakim pravilima”, dodali su iz američke kompanije.

Kopirati
Drag cursor here to close