Dolar dnevno

Više od 82 milijuna Kineza ispod praga siromaštva

Gospodarstvo / Flash | 15. 10. 2014. u 11:20 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od 82 milijuna ljudi u Kini živi s manje od jednog dolara dnevno, izjavio je u srijedu jedan vladin dužnosnik, uprkos desetljećima rasta proizvodnje koji je od ove zemlje načinio drugu svjetsku ekonomsku silu.

Prema definiciji kineske vlade, siromaštvo karakterizira godišnji prihod manji od 2.300 juana (375 dolara ili 295 eura), što odgovara jednom dolaru dnevno.

Krajem prošle godine, više od 82 milijuna Kineza živjelo je ispod ovog praga, izjavio je u srijedu na konferenciji za tisak visoki dužnosnik zadužen za razvoj Zheng Wenkai.

Svjetska banka je odredila da je prag siromaštva zarada od 1,25 dolara dnevno, što bi značilo da je oko 200 miliona Kineza siromašno, ako se uzmu u obzir "međunarodni standardi", komentirao je Zheng.

''Stanovnici pogođeni siromaštvom nemaju samo krajnje niska primanja nego se susreću s velikim i mnogobrojnim poteškoćama kao što su pristup pitkoj vodi, cestama, struji, obrazovanju, medicinskoj njezi i kreditima'' kazao je Zheng Wenkai.

Tijekom tri desetljeća otvaranja svijetu i reformama ekonomske liberalizacije, rast proizvodnje u Kini je imao takav uzlet da je 2010. godine srušila Japan s trona druge svjetske ekonomske sile.

U najnaseljenijoj zemlji na planeti (1,36 milijardi ljudi), Bruto nacionalni dohodak po stanovniku bio je prošle godine samo 6.767 dolara, što je jedva 13 posto američkog BDP-a, objavile su kineske službene novine Global Times.

Nejednakosti u zemlji zabrinjavaju stručnjake kao i lidere komunističkog režima.

Prema studiji pekinškog univerziteta objavljenoj ove godine, jedan posto najbogatijih domaćinstava u Kini kontrolira više od jedne trećine bogatstva u zemji, a 25 posto manje bogatih imaju jedva jedan posto kineskog bogatstva.

Kopirati
Drag cursor here to close