Potreban zakon

Udruženje poslodavaca u FBiH traži da se domaće kompanije zaštite od prevara

Gospodarstvo / Flash | 12. 02. 2015. u 13:25 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje poslodavaca u Federaciji BiH organiziralo je danas u Sarajevu sastanak posvećen zloupotrebama i prevarama u gospodarskom poslovanju, a neposredan povod bila su posljednja događanja u kojima je veliki broj bh. kompanija oštećen od trgovačkog lanca ''Tuš''.

Predsjednik UO Udruženja poslodavaca FBiH Safudin Čengić izjavio je da je cilj sastanka da s predstavnicima nadležnih institucija, gospodarskih komora i asocijacija poslodavaca u BiH definiraju rješenja da bi se domaće kompanije ubuduće zaštitile od ovakvih prevara i gospodarskih prijestupa.

Čengić je naveo da je neprihvatljivo da razne ugledne tvrtke iz inozemstva otvaraju tvrtke u BiH s početnim kapitalom od 2.000 maraka, a da pri tome ničim ne garantiraju da će pokriti obveze koje nastanu radom tih gospodarskih subjekata na području BiH.

''Od nadležnih ministarstava tražimo da se zakonskom regulativom definira da netko kao što je ''Tuš'', koji ima značajnu imovinu u Sloveniji i biznis u drugim državama, mora garantirati dobavljačima da će biti izmirene njihove obaveze, i to imovinom ili sredstvima unutar BiH, odnosno imovinom ili sredstvima kojima raspolaže u državi gdje je njeno sjedište'' dodao je Čengić.

Također se, kako je naglasio, mora iznaći način da se spriječi svjesno manipuliranje otvaranjem više tvrtki i radom putem različitih tvrtki da bi na kraju dugovi u pravilu ostali na tvrtkama koje ne mogu ničim pokriti ona potraživanja koja imaju dobavljači.

''Nismo za sprječavanje, čak smo za to da se olakšaju sve moguće procedure za investitore, ali da svatko odgovara svojom imovinom. Očito je da smo nešto propustili u zakonskoj regulativi i nešto ne funkcionira na najbolji način čim nam se ponavlja da u dvije godine imamo sedam-osam slučajeva koji značajno ugrožavaju poslovanje naših gospodarskih subjekata'' kazao je Čengić.

Poslodavci ističu da je najvažnije i ključno pitanje kako se zaštititi od ovakvih prevara i gospodarskih prijestupa ubuduće, jer "Tuš'' nije prva kompanija koja je u krivičnom djelu prevara u gospodarskih poslovanju oštetila bh. gospodarstvenike, već su dosad bili i drugi slučajevi kao što je SCT, "Koteks'', "Primorka'', "UKIO Group'' i drugi.

Zehra Selimović, predstavnica Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kazala je da su u nadležnosti ovog ministarstva politika i principi sudjelovanja stranih ulagača, odnosno konkretno Zakon o politici direktnih stranih ulaganja, kojim se ne može puno utjecati na sami način registracije i osnivanja tvrtki u BiH.

Navela je da u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju imamo obavezu nediskriminacije u odnosu na strane ulagače.

Ono što je, po njenim riječima, ključno za ovaj problem jeste zakon o gospodarskim društvima koji je na federalnom nivou i koji propisuje način osnivanja društava, tretira osnivački kapital od dvije tisuće KM, te propisuje da osnivač društva odgovara do visine uloga.

Što se tiče Zakona o politici direktnih stranih ulaganja, kako je dodala Selimović, prošle godine je pokrenuta izmjena, odnosno napravljen je nacrt koji je u parlamentarnoj proceduri.

''Propisano je da se transakcije vrše u skladu s propisima BiH, entiteta što je bilo nedorečeno, pa smo predložili izmjenu tog člana u smislu da se transakcije vrše nakon izmirenih poreza i ostalih javnih prihoda koji su propisani u BiH'' dodala je Selimović.

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić je podsjetio da je kompanija "Tuš" u BiH osnovala još jednu kompaniju "Tuš Trade" da bi izbjegli plaćanja onima koji su za njih radili otkako je otvoren lanac prodavaonica u BiH.

Naveo je da se radi o organiziranom kriminalu, te da kao asocijacija gospodarstvenika imaju zadaću da zaštite gospodarstvenike, dodajući da će ustrajati u tome da se naši gospodarstvenici obeštete, kao i da u tom smislu traže sastanak sa dužnosnicima Slovenije i vlasnikom kompanije "Tuš".

Profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Milić Simić kazao je da svaki povjerilac koji zaključi ugovor s bilo kojom kompanijom na našim prostorima mora tim ugovorom, odnosno obligacijom osigurati i sigurnost naplate.

Kopirati
Drag cursor here to close