Rebalans

Srbija reže mirovine i plaće

Gospodarstvo / Flash | 27. 10. 2014. u 12:40 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rebalans proračuna usvojen je u nedjelju kasno navečer u srbijanskom parlamentu čime je omogućeno smanjenje mirovina i plaća u javnom sektoru od 1. studenoga, a to usvajanje poklopilo se s prvih 100 dana srbijanske vlade.

Vlada premijera Aleksandra Vučića ne planira se očitovati izvješćem o radu u svojih prvih 100 dana, a u medijima se već spekulira da bi najkasnije u siječnju mogla uslijediti i njena prva rekonstrukcija, dok je trojka prosječna ocjena koju joj daju stručnjaci, dužnosnici iz pojedinih područja i analitičari.

Usvajanjem proračuna prihvaćene su mjere koje je predložila srbijanska vlada na temelju kojih će se od 1. studenog mirovine i plaće u javnom sektoru veće od 210 eura, što je jedna od najavljenih mjera fiskalne konsolidacije.

Smanjenje plaća koje su veće od 210 eura (25.000 dinara) vrijedi za sve zaposlene u javnom sektoru, uključujući izravne i neizravne korisnike proračunskih sredstava i javnih poduzeća, a praktički će biti primijenjeno kroz isplate od 1. prosinca.

Usvojenim rebalansom dosadašnji manjak u državnoj blagajni Srbije povećan je za oko 353 milijuna eura - na 1,89 milijardi eura, što je iznos 4,64 bruto domaćeg proizvoda.

Rebalans je napravljen je na temelju procjena da će Srbija do kraja ove godine imati pad BDP-a od jedan posto, dok je prilikom formiranja proračuna za 2014. procijenjen rast BDP-a od jedan posto.

I premijer Vučić i ministar financija Dušan Vujović su, obrazlažući prošlog tjedna razloge za rebalans proračuna, istaknuli da je na rast deficita utjecao pad BDP-a, poglavito kao posljedica katastrofalnih svibanjskih poplava koje su značajno pridonijele smanjenju proizvodnje struje i ugljena, a time i padu energetskog sektora, te posredno ishodile nižu razinu proračunskih prihoda.

U poplavama sredinom svibnja u Srbiji je stradalo 57 osoba, a šteta u središnjim i zapadnim dijelovima zemlje, koji su najteže pogođeni poplavama, procjenjena je na više od 1,5 milijardi eura. U izradi izvješća srbijanske vlade o šteti sudjelovali su i predstavnici EU, Svjetske banke te 30 stručnjaka iz UN-a.

Kopirati
Drag cursor here to close