Sankcije ili ne

Rusija (opet) podijelila svijet

Gospodarstvo / Flash | 22. 12. 2014. u 09:55 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zapadne sankcije podijelile su Europu i svijet - Amerikanci i dio Europljana traže još veću izolaciju Rusije, a drugi dio EU i Kinezi žele njihovo ukidanje ili nude pomoć Moskvi, piše njemački list Welt navodeći kako zemlje EU samo na prvi pogled imaju jedinstven stav o sankcijama.

Njemačka, bez obzira na oštru retoriku kancelarke Angele Merkel, ne želi dodatne sankcije, a njemački gospodarstvenici traže da sankcije budu ukinute.

Istodobno, njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier ističe kako sankcije prema Rusiji ne trebaju biti same sebi cilj.

Srna prenosi kako veliki broj anketiranih Nijemaca, njih 40 posto, sankcije smatra pogrešnim, a njih je više od onih koji podržavaju politiku Zapada prema Moskvi.

Austrijski kancelar Werner Faymann misli kako su sankcije bile neka vrsta samoobrane, ali da pojedine zemlje od njih sada prave "svojevrsnu religiju". Zalaže se za alternativne puteve. "Ne postoji samo put koji vodi u duboku krizu, nego i drugi put koji vodi iz krize", kaže austrijski kancelar.

Mađari su jasno rekli kako se protive sankcijama, Francuzi sve više žele njihovo ukidanje, a Česi i Slovaci od prvog dana ne gledaju na njih blagonaklono.

Istovremeno, baltičke zemlje, Poljska i Velika Britanija traže još jače sankcije.

Predsjednik SAD Barack Obama podržava sankcije i smatra kako je ekonomska situacija u Rusiji pokazala da je ponašanje ruskog predsjednika Vladimira Putina - pogrešno. Odbacio je tvrdnje mnogih analitičara da je Rusija u Ukrajini napravila ono što je htjela.

"Putin upravlja državom u kojoj pada vrijednost valute i koja je u financijskoj krizi i ekonomskoj recesiji. Ne čini se da je prestigao mene ili SAD", rekao je Obama u intervjuu za CNN.

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi uvjeren je da Rusija može sama prevladati ekonomske poteškoće, ali, ako zatreba, Kina je spremna pomoći.

"Kinesko-ruski odnosi strateške suradnje i partnerstva na visokoj su razini. Uvijek pružamo jedni drugima pomoć i podršku. Ako ruskoj strani zatreba, mi ćemo pomoći koliko god možemo“, rekao je Yi.

Britanski ekonomist Liam Halligan tvrdi kako je ruska ekonomija dovoljna jaka i da neće doći do potpunog pucanja ruskih financija.

Valutne rezerve Ruske Federacije prelaze 400 milijardi dolara, dok je državni dug jedan od najmanjih u svijetu.

"Nestabilnost ruske ekonomije jeste loša vijest za sve i zato nema mjesta za zluradost u vezi s padom rublje", rekao je Halligan za Telegraph. dodavši kako smatra da su ruske vlasti, u cjelini, pravilno reagirale na pad nacionalne valute.

"Amerika i EU uvele su sankcije kako bi ograničile ekonomske operacije Rusije. Ipak, treba li se, zaista, radovati problemima jedne od najvećih ekonomija svijeta", pita Halligan.

Kopirati
Drag cursor here to close