Potencijal

Razvojem šumarstva u BiH se otvara 10 tisuća radnih mjesta

Gospodarstvo / Flash | 05. 03. 2015. u 14:48 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rješavanje pitanja opskrbe sirovinom, cijena, kao i poduzimanja mjera da se djelatnost šumarstva stavi u pravni okvir, neki su od prioriteta koji su istaknuti na današnjem sastanku Grupacije šumarstva i drvne industrije Gospodarske komore Federacije BiH u Sarajevu.

''Finalni proizvođači u ovoj grupaciji predlažu da se unaprijedi stanje u korist šumarija i tvrtki koje proizvode finalne proizvode. Smatramo da se u industriji namještaja, ukoliko se dogovorimo u vezi unapređenja upravljanja ili gospodarenja šumama, može u veoma kratkom roku otvoriti 10.000 radnih mjesta, što je najvažnije i što je najveći interes građana BiH'', izjavio je potpredsjednik Grupacije šumarstva i drvene industrije PKFBiH Muhamed Pilav.

U tom smislu, kako je dodao, nužno je osigurati redovnu opskrbu finalnih proizvođača sirovinom.

''Najjednostavnije rješenje bi bilo da se bukva kao naš najznačajniji resurs kada se radi o liščarima, proglasi 'sirovinom od posebnog interesa za BiH' i da se na taj način u potpunosti zabrani izvoz balvana i poluproizvoda od balvana. Na taj način bilo bi više nego dovoljno sirovina za razvoj postojećih tvrtki i otvaranje novih u BiH'', naveo je Pilav.

Šumari i drvoprerađivači, kako je istaknuto, moraju iznaći rješenja da se ne ugrozi drvna industrija kao izvozno orijentirana grana i osigura redovno opskrbljivanje sirovinom, a da se pri tome šumarstvo ne dovede u nezavidan položaj.

Midhat Ahmetović iz poduzeća BH Šume je izjavio da je najveći problem koji ima šumarstvo u Federaciji BiH nepostojanje zakona o šumama, jer su se od 2009. godine, kada je zakon o šumama proglašen neustavnim, problemi u šumarstvu multiplicirali do te mjere da će trebati puno vremena da se zaustave negativni trendovi i pojave.

Naglasio je da postoji nelegalna opskrba, kao i da bespravne sječe šume poprimaju dramatične razmjere.

''Poseban problem je što nemamo uredno i kvalitetno opskrbljivanje naših najvećih korisnika šumarstva, odnosno drvoprerađivačke industrije koja bilježi izuzetne financijske efekte u poslovanju sa inostranstvom i ostvaruje sufcit koji je vrlo značajan za BiH'', kazao je Ahmetović.

Stav Grupacije šumarstva i drvne industrije je da naknada za općekorisne funkcije mora ostati i da proces korištenja tih sredstava treba biti transparentan s tim da se sredstva vraćaju za projekte u šumarstvu.

Također je istaknuto da lanac certificiranja treba postojati za procese od sječe drveta pa do kreiranja finalnog proizvoda i prodaje da bi izvoznici svoje proizvode mogli uspješno plasirati na strana tržišta.

Kopirati
Drag cursor here to close