Odluke

Porezni obveznici neće više plaćati greške banaka

Gospodarstvo / Flash | 15. 04. 2014. u 12:04 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Spašavanje banaka nije više samo teret poreznih obveznika - najnovija je odluka Europskog parlamenta koji je danas odobrio tri mjere koje osiguravaju da porezni obveznici ne plaćaju za greške banaka, već da su banke te koje će preuzeti odgovornost za svoje neuspjehe.

''Prve dvije mjere bave se bankama u nevoljama, a treća se bavi sustavima osiguranja depozita ispod 100 tisuća eura. One nadopunjuju jedinstveni nadzorni mehanizam koji je već na snazi i vodi EU prema bankovnoj uniji. Novi temelj bankovne unije je jedinstveni mehanizam sanacije banaka koji će se oslanjati na fond od 55 milijardi eura kojeg financiraju banke, a ne porezni obveznici'', izvijestili su iz Europskog parlamenta.

Gubici prebačeni na građane

U nacrtu izvještaja o uspostavi okvira za oporavak i sanaciju kreditnih institucija i investicijskih društava zastupnici su insistirali da je upotreba javnog novca podložna vrlo strogim kriterijima.

Nacrt izvještaja o sustavima osiguranja depozita osigurava štedišama da svoj novac dobiju brže u slučaju propasti banke. Također se zahtijeva da se sheme za štedna jamstva pune pravim novcima, a ne obveznicama.

''Tijekom ekonomske krize, mnogi gubici banaka jednostavno su bili prebačeni na porezne obveznike, ostavljajući vrijednost banaka skoro netaknutim. Ovim novim mjerama, banke bi bile te tj. dioničari i uprava, koji bi preuzeli plaćanje računa troškova spašavanja banaka'', zaključak je parlamenta.

Novi temelj bankovne unije je jedinstveni mehanizam sanacije banaka koji će se oslanjati na fond od 55 milijardi eura kojeg financiraju banke, a ne porezni obveznici i koji će se postupno uspostaviti tijekom osam godina. Oni izvan bankarske unije trebat će napraviti svoj fond u iznosu od jedan posto pokrivenih depozita u roku od deset godina.

Države tražile veće ovlasti

Neke države članice tražile su veće ovlasti u odlučivanju za ministre financija u procesu postupka unutar jedinstvenog mehanizma sanacije. Konačni sporazum međutim, ograničava njihov utjecaj i politički pritisak, a omogućuje brže reakcije, pravednost i niže troškove u rješavanju bankovnih problema.

''EU članice morat će osnovati svoje nacionalne sheme za štedne jamstva kojeg financiraju banke koje će jamčiti štednju do 100 tisuća eura u slučaju da to ne može učiniti banka koja se nalazi u problemima. Time će se osigurati da porezni obveznici ne moraju snositi troškove jamstva tih depozita'', zaključuje se u posebnom priopćenju Europskog parlamenta.

Štediše će također dobiti novac brže. Ukupni iznos njihovog zajamčenog depozita bit će dostupan u roku od sedam dana. Eurozastupnici su također uključili stavku koja garantira "privremene veće pologe". U slučaju da se na računu nalazi više od 100 tisuća eura, npr. zbog prodaje kuće, ukupna količina novca bit će zaštićena tri mjeseca.

Kopirati
Drag cursor here to close