Konferencija

PIT Adria Summit 2022 u prosincu

Konferencija će obilovati stručnim sadržajima, panel diskusijama, radionicama, kao i obilascima proizvodnih pogona.
Gospodarstvo / Flash | 04. 11. 2022. u 16:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zadnja konferencija ovog tipa pod nazivom PIT Central 2019 održana je u Tešnju krajem 2019. God. Nakon što su se tijekom COVID krize održavale stručne konferencije manjeg formata, došlo je vrijeme da se menadžeri, poduzetnici i eksperti iz industrije, proizvodnje i tehnologije ponovo okupe na jednom mjestu s ciljem razmjene generalnih aktuelnih informacija i saznanja iz oblasti proizvodnje. Pored sudionika direktno iz industrije, konferencija je također namijenjena i svima koji na bilo koji način surađuju ili su podrška industriji.

Konferencija će obilovati stručnim sadržajima, panel diskusijama, radionicama, kao i obilascima proizvodnih pogona. Kao i svaka druga konferencija, i PIT Adria Summit 2022 ima 3 ključne misije:

- Stjecanje novih znanja

- Stjecanje novih poznanstava i kontakata

- Širenje dobih vibracija kroz regiju Adria

Ovoga puta je konferencija poprimila regionalni format, dakle regija Jugoistočne Europe, SEE, Zapadni Balkan, Ex-Yu, jednom riječju, Adria. Brojni predavači, panelisti, sponzori i sudionici iz svih zemalja regije će svojim prisustvom potvrditi da je regija Adria bila i biće i dalje izvrsna proizvodna lokacija. Da posjeduje ljude, tradiciju, znanje, energiju. Konferencija je tu da pomogne da se svi spomenuti resursi još bolje ustroje s ciljem inovativnijeg i produktivnijeg poslovanja.

Pored gostiju i eksperata iz zemalja Adria regije, tu su ovaj put i predavači i gosti iz drugih zemalja. Tako npr. uvodni (key note) govornik će biti profesor Christoph Roser, ekspert za Lean i proizvodni menadžment. Čovjek koji je znanje stjecao u kompanijama poput Toyota, McKinsey ili Bosch, a trenutno je jedan od najznačajnijih autora tekstova na temu organizacija proizvodnje preko svog web portala allaboutlean.com.

Targerovi partneri u organizaciji ovaj put su Privredna komora FBiH, Tešanjska razvojna agencija i Mann Hummel Tešanj. Sponzori konferencije su kompanije iz BiH i regije, Autotech Velenje, Tiptech Sarajevo, RIS Software Zagreb, CadCam Solutions Sarajevo i Frontline Sarajevo.

Konferencija će naravno obraditi teme koje su neraskidivo vezane za aktualni trenutak proizvodnje, kao npr. poduzetništvo, inovativnost, organizacija, automatizacija, Lean i efikasnost, SCM – Suplly Chain Management, održavanje, kvalitet.

Ipak, dvije teme će ove godine biti u fokusu konferencije:

- Ljudi, tj. kako pridobiti i zadržati radnike za naše kompanije (i države)

- Digitalizacija poslovnih procesa, posebno proizvodnih

- A kakvo je stanje u industriji naše regije?

Na osnovu statističkih podataka možemo reći da posla ima dovoljno, negdje čak i previše. Radne snage počinje da nedostaje, što zbog popunjenih kapaciteta, što zbog odseljavanja prema zemljama Zapadne Evrope. Proizvodnja se uglavnom odvija ili u okviru stranih kompanija ili pod vodstvom hrabrog dijela domaćih poduzetnika. Suštinski problem i kod jednih i kod drugih za razvoj naše regije je – vrlo malo korištenja domaće pameti u razvoju proizvoda i procesa, tj. uglavnom se odvija proizvodnja elemenata, poluproizvoda ili klasična outsourcing/lon proizvodnja. Ovo je ujedno i jedan od strateških vakuuma kojeg treba popuniti.

Precizne podatke o stanju u regionalnoj industriji ćemo imati u formi provedenog istraživanja koje će biti prezentirano na PIT Adria Summit-u 2022. Istraživanje će biti provedeno u preko 100 proizvodnih kompanija, a koncipirano je tako da odgovori na ključna pitanja, ukaže na ključne probleme, pokaže ključne smjernice. Ovo jedinstveno sveobuhvatno istraživanje industrije regije SEE će ujedno poslužiti kao okvir pomoću kojeg ćemo na konferenciji kroz izlaganja, panele i radionice doći do odgovora na pitanje: kako dalje, još bolje, inovativnije i produktivnije?

Kopirati
Drag cursor here to close