Upravljanje rijekama

Neretva jedan od šest riječnih slivova u projektu ''See River''

Gospodarstvo / Flash | 17. 09. 2014. u 11:07 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jednodnevna međunarodna radionica, u sklopu projekta "Održivo integralno upravljanje međunarodnim riječnim koridorima u zemljama Jugoistočne Europe - SEE RIVER" započela je danas u Neumu.

Spomenuti projekt provodi Institut za hidrotehniku GF u Sarajevu kao jedan od 26 partnera na projektu "Međudržavnog programa za suradnju za Jugoistočnu Europu - SEE RIVER", a u okviru projektnih aktivnosti koje su započele u listopadu 2012. godine i traju 24 mjeseca. Projekt je dobio financijsku podršku Europske unije iz ERDF i IPA sredstava, a partneri u projektu su najrelevantnije institucije iz oblasti upravljanja riječnim koridorima iz 11 država jugoistočne Europe, navodi Fena.

Glavni cilj ove međunarodne radionice u Neumu je predstavljanje rezultata SEE RIVER projekta zainteresiranim stranama duž riječnog koridora Neretve te ojačati međusektorsku mrežu zainteresiranih u okviru koje se vodi diskusija za definiranje zajedničke vizije za područje Neretve u pravcu održivog upravljanja vodama.

''Neretva je jedan od 6 prekograničnih riječnih slivova u okviru projekta SEE RIVER. Projekt je nastao kao rezultat deklaracije za rijeku Dravu, koja je potpisana 2008. godine. Deklaraciju je potpisala Međudržavna komisija za zaštitu rijeke Dunav između država koje dijele rijeku Dravu a to su: Italija, Austrija, Hrvatska, Slovenija i Mađarska'', kazala je u izjavi za Fena-u članica projektnog tima Semra Fejzibegović.

Po njezinim riječima, riječni slivovi imaju probleme u neodrživom upravljanju vodama što se vidi iz sve češćih poplava i poplavljenih područja.

''Uslijed neadekvatnog upravljanja hidroelektranama dolazi i do smanjenja sedimnetacije i sve veće erozije riječnih korita'', kazala je, između ostalog, Fejzibegović.

Inače, glavni cilj projekta je uspostaviti i ojačati multisektorsku mrežu zainteresiranih strana u BiH i RH, koje dijele teritorij međunarodnog riječnog koridora kako bi se zajednički razgovaralo o procesima planiranja i implementacije radi integriranja postojećih sektorskih politika, planova i programa, a s ciljem postizanja konsenzusa o integrativnom upravljanju riječnim koridorima, uzimajući u obzir podjednako i razvoj i interese očuvanja i zaštite prirode, piše Fena.

Na međunarodnoj radionici sudjeluju predstavnici Agencije za vodno područje slivova Jadranskog mora Mostar, Federalnog ministarstva okoliša, Javnog poduzeća Vode Srpske Bijeljina, Elektroprivrede HZ HB Mostar te predstavnici sveučilišta, komunalnih poduzeća i općina iz BiH i Hrvatske.

Kopirati
Drag cursor here to close