Trhulj

Nafta u Federaciji? - Odgovor na pitanje nakon stotinu godina

Gospodarstvo / Flash | 02. 12. 2014. u 08:38 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Dobili smo osam ponuda, od kojih je pet validno, dvije su iz Velike Britanije, jedna je iz Austrije ili Njemačke, jedna od Srbije i Rumunjske i jedna je Energoinvest s jednom hrvatskom kompanijom, tako da očekujemo da od ovih pet validnih ponuda možemo izabrati tri s kojima će se obaviti pregovori'', izjavio je za Oslobođenje Erdal Trhulj, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH o početku istraživanja nafte u Federaciji BiH.

U intervjuu za Oslobođenje, Trhulj je rekao kako mu je čast što ga spominju kao budućeg premijera FBiH.

''Jedino što mogu reći je da je čast i svakome kada ga spominju da bude premijer Federacije. To bi zaista bila čast, ali to su još samo priče, ništa nije službeno, tako da zaista treba prepustili ljudima u stranci i koaliciji koja se bude formirala da daju prave prijedloge'', kazao je.

Trhulj u intervjuu za sarajevske novine kaže kako misli da smo nakon stotinu godina najbliži da dođemo do početka istraživanja nafte u FBiH.

''To je proces koji traje tri godine, odvija se korak po korak, zato što je i nama to novo. Morali smo raditi novi zakon, te čitav niz pretpostavki da dođemo u poziciju u kojoj smo sada, a ona je da Shell kao jedna od dvije najveće svjetske kompanije u istraživanju i eksploataciji nafte spremno čeka pregovore o koncesiji. Mi smo zbog nekih ograničenih stvari, koje se tiču naših zakona o nabavci, a koji nije baš usuglašen s međunarodnim standardima, potpisali izbor konsultanta, jer nam je potrebna stručna pomoć u pregovorima'', rekao je Trhulj.

Dodao je kako je dva puta poništavan tender zbog nepovoljnog broja ponuda iako je nekada po 40 kompanija otkupilo taj tender.

''Međutim, ako od američkih, engleskih i drugih kompanija tražite da dostave uvjerenje od Suda BiH o nekažnjavanju, izvod iz banke da nisu blokirani, oni to ne poznaju, njihovi sustavi su uređeni i kod njih se to ne može dogoditi i takav papir ne mogu dostaviti, a pravno vi ne možete da ih pustite po našem zakonu i onda se svedete na neke lokalne firme koje uopće nemaju referenci''. rekao je Trhulj.
Nakon dva tendera, kako kaže, koja su pala zbog tih uvjeta, treći je praktično pregovarački.

''Nadam se da će u ovom sazivu Vlade biti potpisan ugovor sa konsultantom i da će onda on dobiti rok od četiri do šest mjeseci da obavi pregovore sa Shellom, a sve to treba da odobre Vlada i oba doma Parlamenta. Ukoliko sve bude kako treba, polovinom naredne godine bi se mogao zvanično potpisati ugovor sa Shellom'', dodao je ministar Trhulj.

Na upit kada bi onda moglo početi istraživanje i kad će Federacija osjetiti prve dobrobiti od toga, Trhulj je rekao da kada se potpisuje takav ugovor, on je dugoročan i bit će na razdoblje 30 do 50 godina po novom Zakonu o koncesijama.

''Realizacija takvog projekta je generacijski projekt sigurno za ovu našu državu. Dobrobit se može osjetiti već nakon nekoliko godina. Sigurno će se u prvoj godini izvršiti pripreme terena, pristupni putovi, geofizička ispitivanja, kako bi se na prostoru površine oko 13.000 četvornih kilometara locirala mjesta na kojima bi se izvršile bušotine'', rekao je Trhulj i dodao kako je to za  prostore i za planinsko područje kao što su Dinaridi razdoblje koji može trajati od jedne do tri godine i tek nakon toga može doći do eksploatacije.

''Mi smo Zakonom o koncesijama utvrdili da koncesionar plaća naknadu za zauzeto zemljište. Ideja je bila ne da mi ostvarimo neki značajan prihod, nego da budućeg koncesionara natjeramo na brže aktivnosti kako bi se što prije oslobađao teritorij koji je zauzeo za istraživanje i locirao mjesta budućeg i mogućeg nalazišta nafte. Nalazišta nafte očekuju se na dubinama od četiri do osam tisuća metara, a procjena da samo jedna takva bušotina košta do 75 milijuna dolara pokazala se tučnom. Ukoliko se nafta nađe, nakon dvije do tri godine bi se mogle osjetiti dobrobiti'', kazao je federalni ministar energije, rudarstva i industrije i dodao da ako se to, ipak, ne dogodi i ako se nafta ne nađe, nismo ništa izgubili.

''Onda smo na istom gdje smo i sada. Vi znate da se stotinu godina priča da u BiH ima nafte. Nakon sto godina ćemo bar doći do odgovora ima li ili nema nafte, ako nema, nismo ništa uložili, uložila je najveća svjetska kompanija i rekla nam da nema i napustit će taj prostor, a ako ima, bitće pozitivno za ovu državu i njene građane'', kazao je Trhulj.

Kopirati
Drag cursor here to close