Popravljanje stanja

Krajina: Naći uzroke pada prihoda od neizravnih poreza

Gospodarstvo / Flash | 27. 05. 2013. u 12:17 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar financija Ante Krajina izjavio je danas da se moraju naći razlozi za pad prihoda od neizravnih poreza u Bosni i Hercegovini.

''Već imamo prijedloge određenih mjera i pokušat ćemo popraviti stanje'', rekao je Krajina uoči sjednice Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje (UO UNO) BiH koja se održava u Banja Luci.

Precizirao je da je već definirano pet-šest prijedloga mjera za poboljšanje stanja i da će biti razmotreni na današnjoj sjednici Upravnog odbora UNOBiH.
Kazao je i da raste povrat PDV-a, a izvoz ne raste i da će i ta situacija biti razmatrana.

Podsjećanja radi, poslije neuobičajeno snažnog pozitivnog starta naplate prihoda od neizravnih poreza u siječnju, prvi kvartal ove godine okončan je padom prihoda od 2,8 posto.

Stoga je i Upravni odbor UNOBiH prije mjesec dana najavio novu tematsku sjednicu, budući da je uočen silazni trend prikupljenih prihoda u prvom kvartalu ove godine.

Kretanje naplate neizravnih poreza u prvom kvartalu 2013. ukazuje na produbljivanje negativnih trendova iz 2012.godine, u kojoj je samo u trećem kvartalu zabilježen pozitivan neto rast.

Prema preliminarnom izvještaju UNO, po vrstama prihoda, u ožujku 2013. naplaćeno je, po odbitku povrata PDV-a, 349,9 milijuna KM ili 12,4 posto manje nego u istom mjesecu 2012.

Na nivou kvartala naplaćeno je netoprihoda u visini od 1,067 milijardi KM, što je za 2,8 posto manje nego u istom kvartalu 2012.g.

U ovaj postotak je uključeno i oko 23,3 milijuna KM naplaćenih prihoda koji su ostali neusklađeni nakon povezivanja uplata na jedinstveni račun sa podnesenim prijavama/deklaracijama u modulima IT sistema UIO.

Iako je u prva dva mjeseca 2013. zabilježen pozitivan trend u naplati, koji je rezultirao netosuficitom od 19 milijuna KM, izuzetno loša naplata prihoda u ožujku ne samo da je to anulirala, već je prihode dovela u negativnu zonu od 30,8 milijuna KM, upozorava se u najnovijem biltenu Odjela za makroekonomsku analizu UNOBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close