Sustav povlaštenog izvoza

Kompanije iz BiH u SAD mogu izvoziti 3 500 proizvoda

Gospodarstvo / Flash | 18. 07. 2012. u 11:09 Z.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država i Ured predstavnika za trgovinu iz Washingtona organizirali su danas u Sarajevu, nakon uspješnog seminara u Banjoj Luci, prezentaciju Generalnog sustava povlastima (GSP), programa namijenjenog za unapređenje gospodarskog rasta u zemljama u razvoju pružanjem mogućnosti povlaštenog izvoza u Sjedinjene Države.

Međutim, kako je novinarima izjavio projekt-menadžer u Vanjskotrgovinskoj komori BiH Igor Gavran, iako se ovaj sustav odnosi na 3.451 proizvod, do sada nije dovoljno korišten.

- Međutim, budući da BiH ima realne prilike za povećanje izvoza na američko tržište, s obzirom na to da imamo puno razumijevanje i podršku američkih vlasti, te da naše kompanije imaju sposobnost i proizvode koje bi na američkom tržištu mogli naći plasman, Vanjskotrgovinska komora BiH je odlučila dati podršku organizaciji današnjeg seminara da bi objasnili našim kompanijama na koji način se može lakše pristupiti zahtjevnom američkom tržištu i da bi ublažili efekte krize u Europskoj uniji na našu privredu i naš izvoz, kazao je on.

Istaknuo je da povlastice podrazumijevaju da je za veliki broj proizvoda omogućen bescarinski tretman, što daje preferencije u odnosu na mnoge druge zemlje svijeta i da se proizvodi mogu bolje plasirati nego u većinu drugih zemalja.

Međutim, naglašava Gavran, BiH ove mogućnosti trenutno koristi veoma malo, a obujam trgovinske razmjene sa Sjedinjenim Državama je veoma nizak.

- Definitvno je jasno da razlog nije u nekvaliteti proizvoda, već u neinformiranosti privrede, odnosno činjenici da veći broj proizvođača uopće ne zna da postoje takve povlastice, rekao je on.

Program za različite države obuhvaća različite proizvode. Kada je BiH u pitanju, Gavran naglašava da se program odnosi na proizvode iz različitih kategorija, od prehrambenih do industrijskih, uključujući neke proizvode koji ne samo što imaju ekonomski efekt nego njihova proizvodnja jamči i opstanak stanovništva na određenim područjima, npr. pojedini ručni radovi ili neke vrste voća.

- Dakle, nije ovdje riječ samo o poticaju izvozu i ekonomskoj dobiti, već je riječ i o poticaju socijalnom stanju u BiH, zaključio je Gavran.

Program GSP prezentirao je William Jackson iz Ureda predstavnika za trgovinu iz Washingtona, koji je naveo da se radi o posebnom programu za zemlje u razvoju koji omogućava BiH da gotovo 3.500 proizvoda izvozi u SAD bez carina.

- Cilj je zemljama kao što je BiH dati prednost u odnosu na druge zemlje da bi se potaknuo ekonomski razvoj u BiH, rekao je on.

Jackson je ocijenio da je BiH već zabilježila uspjeh u okviru programa - u prošloj godini se trgovinska razmjena u okviru programa udvostručila, ali smatra da se još mnogo toga može poboljšati.

Zato je njegov zadatak bio da na prezentaciji objasni predstavnicima privatnog sektora koji su to proizvodi obuhvaćeni programom, te kako mogu utvrditi da li je njihov proizvod obuhvaćen programom. Pritom je važno da se ispunjava nekoliko kriterija, od kojih je jedan da proizvod ima najmanje 35 posto dodatne vrijednosti s lokalnog tržišta.

BiH je obuhvaćena GSP programom od druge polovine 1990-ih godina, a povlastice se obnavljaju svake dvije godine. U slučaju BiH, povlastice trebaju biti obnovljene u srpnju 2013. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close